понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Анжела Пенчева за пълноценната комуникация въпреки церебралната парализа

Анжела Пенчева за пълноценната комуникация въпреки церебралната парализа

Представяте ли си живота без да може да контактувате с никого? До преди година една българка е в подобно положение, тъй като страда от детска церебрална парализа и не може да говори. Вижте обаче, как животът и е се е променил и тя контактува пълноценно, благодарение на високите технологии.

Анжела Пенчева е на 49 години и от раждането си е с диагноза детска церебеална парализа. Няма възможност пълноценно да общува с хората до преди една година. „Когато идваха вкъщи и ме питаха нещо, на мен ми беше много трудно да отговоря и като виждаха това, те ме оставяха, без повече да ми говорят. Измъчвах се от мисълта, че не мога да общувам и хората ме смятат за умствено изостанала“, сподели Анжела Пенчева и добавя, че е искала да сподели много неща, за които има собствено мнение.

„Не можех нищо да направя“, спомня си Пенчева. В началото й е много трудно, защото за комуникация с околните използва само левия си палец. Сега обаче може не само да пише. Тя разполага с програма, която синтезира човешка реч от написаното на клавиатурата.

„Сега с устройството мога да отговарям на хората, които идват на гости вкъщи без никакво затруднение и съм щастлива да участвам в разговорите“, разказа Пенчева и добави, че пише с очите. Тя може да използва и Фейсбук и Скайп. Сега продължава образованието си и устройството й помага много, защото не е нужно преподавателите да я чакат и да се чувстват неловко.

Доц. д-р Морис Гринберг от фондация АСИСТ разказа как работи тази технология и посочи устройствата. „Има устройство за проследяване на погледа, което е закачено към таблета. Той е готов с програми за комуникация. Един блок отзад позволява да се управляват всички устройства наоколо – лампи, климатици и Wi-Fi. Може да се монтира на количка“, посочи още Гринберг. Той каза, че има и по-скъпи варианти, които се използват при по-тежки случаи, в които човек не може да движи дори очите си. Той показа и шапка с 12 електрода, която измерва мозъчна активност. Мозъкът подава сигнал чрез тези електроди и те се възпроизвеждат на монитор.

Преди да се сдобие с устройството Анжела пише книга „Моят живот – да имаш ляв палец“, в която разказва за живота си. „Като ме виждат хората си мислят, че нищо не разбирам. От 16 години участвам в театрална школа за хора с увреждания. Сега се подготвя представление по моята книга и в него с помощта на устройството ще водя диалог“, споделя Анжела Пенчева.

Чуйте нейната история в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …