понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Антоний Тодоров за политическата зима от 1997 г. и 2017 г.

Антоний Тодоров за политическата зима от 1997 г. и 2017 г.

На днешния ден се навършват 20 години от 10 януари 1997 г. – историческата дата, на която протестите срещу лявото правителство на Жан Виденов прераснаха в щурм на сградата на парламента. До размириците по време на т.нар. „Виденова зима“ се стигна заради дълбоката политическа и финансова криза, банковите фалити, заплахата от хиперинфлация.

За случилото се тогава в еМисия България си спомняме е проф. Антоний Тодоров.

Много добре си спомням тази дата, каза политологът, който по това време работи в отдела за парламентарни изследвания към НС.

Помня и дълго продължаващите демонстрации на хора, които удряха с празни тенджери, и самия щурм на парламента, добави Тодоров, според когото щурмът е нещо по-специално, за което и ден днешен много малко знаем.

Той допусна, че в действията тогава са участвали провокатори – явление, което по думите му наблюдаваме и при редица други протести.

Според политологът преломният момент не е бил тогава, а по-скоро в началото на февруари, когато БСП върна мандата и отключи възможността за така необходимите промени.

Тази история тепърва ще бъде разказвана, дошло е времето да разберем какво точно стана, смята Тодоров.

Той се изказа положително и за политическото „съглашателство“ през зимата на 1997 г.

„Слава Богу, че се стигна до такова съглашателство, за да се излезе от политическата криза, защото България вървеше към изключително остра гражданска конфронтация, макар че не бих казал „гражданска война“. Имаше много хора, готови да приложат насилие, оставаше само някой да ги организира“.

Ситуацията се изостри, тъй като дълго време продължаваше финансова, икономическа и продоволствена криза, галопираща инфлация, стопяване на доходите, което настрои крайно отрицателно хората към управлението, дори в средите на БСП, което показаха и последвалите предсрочни избори, коментира още политологът.

И днес изживяваме период на решителни трудности и ни очакват трудни времена, тъй като влязохме в непредвидена и непрограмирана ситуация, прогнозира той предвид развоя на събитията след последните президентски избори и оставката на правителството.

Той обаче призна, че му е трудно да предвиди дали би могло да има кабинет Борисов-3, ала според него е сигурно, че нито една партия няма да получи пълно мнозинство. По думите му освен ГЕРБ и БСП, само ДПС и патриотичният блок имат шанс засега да влязат в парламента – а в този случай той прогнозира патова ситуация от типа на тази през 2013 г.

Чуйте във видеото какво Антоний Тодоров коментира за днешната политическа криза и перспективи, за избирателната система и референдума, както и за новия президент:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …