събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Антоний Гълъбов: Навлизаме в експериментален период до президентските избори

Антоний Гълъбов: Навлизаме в експериментален период до президентските избори

Политологът доц. Антоний Гълъбов прогнозира, че тази година ще има много експерименти и ще се появят нови лица и политически проекти.

„Навлизаме в експериментален период и това ще е така до президентските избори. Очаквам да видя доста ГМО проекти, защото равнището на политтехнолозите у нас, а те вече поостаряха и загубиха форма, е на ниво гаражно сглобяване“, коментира той в предаването еМисия България.

„Енергията се повишава и ще има тестване на нови имена. Много е интересно, защото до първия тур на президентските избори имаме по-малко от 9 месеца, което означава, че ако някой иска да лансира изцяло непозната политическа фигура, той вече губи време. Това пък означава, че повечето партии ще търсят разпознаваеми лица, което не е добре, защото отново ще сме затворени в стария кръг“, категоричен е политологът.

По думите на Гълъбов дясното пространство има исторически проблем, защото имаме два пласта,  при които важният въпрос е как да заработят заедно.

„Политическият ни елит се страхува от гласа на българите в чужбина, защото у нас доминира политическият провинциализъм, който няма връзка с месторождението. За мое голямо съжаление имаме политически провинциализъм в много форми. Като започнем с разбирането, че България е малка страна, че е в периферията на Европа, че всичко зависи от това какво ще кажат Великите сили. Това е комплексът, който по-скоро отхвърля българите извън България от участие в политическия процес, отколкото да търси тяхната подкрепа. А е важно да се знае, че в момента България има нужда от всичките си граждани“, подчерта още Гълъбов.

Според политолога вотът на недоверие към правителството, който бе внесен днес, има символично значение за политическите партии.

„Тук има две важни неща – „БСП лява България“ най-после успя да стигне до вот на недоверие, а ДПС започва да се връща в орбита, близка до БСП. Но как това се отразява на българските граждани е трудно да се каже“, посочи той.

По думите на Гълъбов мотивите за вота на недоверие обаче продължават да бъдат изключително хаотични.

Попитан каква ще бъде вътрешната употреба на информацията, че депутатът Делян Пеевски и почетният председател на ДПС Ахмед Доган имат забрана за влизане в Турция. Гълъбов заяви, че ще увеличи дистанцията между новия проект на Лютви Местан и ДПС.

Целия разговор с политолога можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …