понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Антон Тодоров: Думите на премиера за оставка бяха електорален бонус за Радев

Антон Тодоров: Думите на премиера за оставка бяха електорален бонус за Радев

Не мога да давам оценка, но мога да кажа, че Борисов каза 3 пъти преди изборите, че ще подаде оставка, ако загуби на първия тур. Явно тогава не е казал, че за тях ген. Радев не е кандидат на БСП, и сега не се считат за победени от БСП.

Така политологът Антон Тодоров коментира думите на премиера от неделя вечерта, че ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ загуби на втория тур на президентските избори.

Според Тодоров, Бойко Борисов е избързал със заявлението си преди няколко седмици. Това мобилизира много хора в подкрепа към Радев и той получи електорален бонус, който посмъртно нямаше да получи, смята още политологът.

По думите му постъпката на Борисов не е гаф, а неизпълнено обещание. „Той каза обаче, че ако Цачева загуби балотажа, ще подаде оставка“, допълни Антон Тодоров.

Според него, резултатите за ГЕРБ са лоши.

„Когато бъдат анализирани, се вижда, че за пръв път БСП, под фомата на инициативен комитет, получава повече проценти в София. Това нямаше да е така, ако Фандъккова беше кандидат за президент“, каза политологът.

Той бе категоричен, че правилният кандидат за ГЕРБ е била столичният кмет Йорданка Фандъкова. Той подочи, че е споделял това си мнение и с премиера Борисов.

Според политолога, с номинирането на Цецка Цачева премиерът е експериментирал, защото е обвиняван, че измъква ГЕРБ на избори заради харизмата си. Затова заложил и на доказан професионалист. Не си даде сметка, че Цачева не може да събере подкрепа извън тясната група на избирателите на ГЕРБ, отчете Тодоров.

Антон Тодоров коментира факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и кандидатът за президент Румен Радев не настояха за оставката на правителството, въпреки изборната си победа на пътвия тур.

„Според мен Радев и Нинова не са готови за това, което ще последва при предсрочни избори. БСП ще бъде донамачкана, ако спечелят евентуално президентския пост, ГЕРБ ще вземат над 100 депутати, вероятно патриотите ще стигнат 40, ако не и малко повече, Марешки пък ще вземе 20 и няколко“, смята Тодоров.

Вижте във видето целия разговор с политолога, както и най-интересното от пресконференциите на кандидатите за държавен глава Румен Радев и Красимир Каракачанов:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …