понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Антон Кутев: През 2017 г. искам да усещам онзи ляв пулс, който България изисква

Антон Кутев: През 2017 г. искам да усещам онзи ляв пулс, който България изисква

Преходът в България беше ужасно десен и на неговия фон, с многото компромиси – и със социалната политика, и с коалициите, се стигна и до сегашното състояние на БСП – едва с 38 депутати в парламента. БСП би изчезнала за много кратко време, ако продължи да прави компромиси.

Това прогнозира депутатът от левицата Антон Кутев в еМисия България.

Според него най-големият проблем в българското политическо пространство през последните 10-15 години е именно думата „компромис“, която във всички случаи е водела до нещо по-лошо.

Искам да усещам онзи ляв пулс, който нашата държава изисква чрез социални ангажименти и намаляване на неравенствата, каза депутатът, категоричен, че БСП трябва да застане зад тези каузи безкомпромисно през 2017 г.

Депутатът обаче прогнозира, че новата година ще е много тежка и проблемна за България в политическо отношение, вкл. за БСП. Не очаквам мир и прогрес, но мисля, че 2017 г. ще бъде пречистваща и се надявам да доведе до онази повратна точка, от която тръгваме нагоре, добави Кутев.

Той обаче прогнозира, че дори и да има ново правителство, то ще е много кратко – може би година или дори само няколко месеца. В тази тежка нестабилност, по думите му, всичко ще трябва да се подреди от гражданите и да мине през гласуване и демокрация.

По отношение на новия президент Румен Радев, депутатът бе категоричен, че той със сигурност не смята – и не бива – да бъде зависим от БСП, а да е коректив и за левите, и за десните.

Антон Кутев потвърди, че идеята за ограничение на депутатския мандат съвсем сериозно ще бъде обсъждана в БСП. Той обаче смята, че „новите лица“ са мантра, която сама по себе си не води до по-добро управление.

Какво стопява заплатите в България, какви са основните социални проблеми на обществото, какво би увеличило доходите на хората и възможно ли е напълно безплатното образование – чуйте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …