сряда , 26 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Антоанета Цонева: Референдумът е успешен, показа ролевия модел на гражданските групи
Антоанета Цонева. Снимка: БГНЕС, архив
Антоанета Цонева. Снимка: БГНЕС, архив

Антоанета Цонева: Референдумът е успешен, показа ролевия модел на гражданските групи

Референдумът е успешен, защото показва ролевия модел на гражданските групи, твърди Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и Инициативен комитет „Гласувай без граници“.

„Тази инициатива успя, защото гражданите всъщност са последната линия на съпротива срещу статуквото, което няма да спре да повтаря, че техният успех е загуба. В България всичко е в огледален свят – успехите се разчитат като загуби, а загубите политиците предпочитат да ги представят като свои успехи“, допълни Цонева в еМисия България.

Според нея успехът на референдума е категоричен, защото броят на гласувалите с „да“ на него ­ почти 1,9 млн. хора, показва, че гражданското общество в България се противопоставя на апатията. Като допълнение Цонева изтъкна, че на този референдум участието е било два пъти по­високо от участието на ядрения през 2013 г.

Макар отново да очаква сценарии за манипулация на общественото мнение, Антоанета Цонева смята, че предстои „смислен дебат, който да не пренебрегне усилието на хората да изразят своята позиция“. За да бъде възможно това, провеждането на подобен дебат трябва да се случи възможно най­-скоро, коментира още Антоанета Цонева.

На въпрос за хакерските атаки срещу сайтовете на президента, ЦИК, ГРАО и на МВР, Цонева каза, че тези сайтове нямат общо с евентуална система за електронно гласуване. Хакерските постъпки Цонева коментира така: „Това означава, че има съпротива, а след като има съпротива, това означава, че има страх. А след като има страх от електронното гласуване, това означава, че то има някакъв особен смисъл. Неговата ценност е за гражданите, а от него се страхува някакво тъмно задкулисие, което не може да излезе открито да го атакува(…) Да атакуваш сайтове е престъпление и ДАНС и ГДБОП трябва да разкрият кои са хората, които стоят зад това престъпление. Това не е игра, защото си е атака срещу националната сигурност“.

Вижте също

BRKZ_FINANSI картинка

Финансов експерт: От какво се опасяват банките на Острова

Решението на британците да напуснат ЕС повдигна много въпроси, на които никой все още няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *