петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Антоанета Цонева пред Полина Паунова в сезона на промяна в Изборния кодекс
ANTOANETA_CONEVA картинка

Антоанета Цонева пред Полина Паунова в сезона на промяна в Изборния кодекс

В края на идния месец парламентът трябва да приеме окончателно Изборния кодекс.

Темата пред журналиста Полина Паунова коментира изборният експерт Антоанета Цонева.

„Интересът към организираната от ЦИК дискусия вчера не бе висок и нямаше представители на институциите, които участват в изборния процес. Но аз смятам че температурата ще се вдига, тъй като пак влизаме в сезона на промяна на Изборния кодекс. В България поне веднъж на мандат променяме изборните правила и пишем изцяло нов ИК, а след това започваме да го променяме. Този процес кара организациите, които се занимават с него, постоянно да държат на фокус какво се случва в парламента по този въпрос“, отбеляза Цонева.

„И сега отново имаме законопроект за изменение на ИК в правната комисия в НС“, допълни тя.

По думите ѝ ключов елемент в настоящия законопроект е предложението на Патриотичния фронт за задължително гласуване.

„Въпросът за задължителното гласуване не бе включен в рефендума през есента, но вече започва да бълбука в обществото“, отбеляза Цонева.

„В момента въпросът за това какво ще се случи на евентуален референдум, на който е включено електонното гласуване, доста ребром стои пред най-голямата управляваща партия и какво да прави“, допълни експертът.

Тя посочи още, че има две предложения за електронното гласуване от дистанция, като едното е на ГЕРБ, а другото е подкрепено от инициативния комитет „Гласувай без граници“.

„Премиерът каза, че въпросът с електронното управление няма да бъде подлаган на съмнение чрез това дали ще има или не чипове в личните ни документи, а че ще бъде направено това, което предлагат експертите на министър Румяна Бъчварова, но да видим“, каза още Цонева.

Тя коментира и референдумът на Слави Трифонов, като подчерта, че много трудно ще бъде обосноваването за това той да се проведе през лятото.

Целия разговор с Антоанета Цонева можете да видите във видеото:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …