четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Антоанета Цонева: Ние сме в перманентна реформа на изборното законодателство, но този път бяха бити всички рекорди

Антоанета Цонева: Ние сме в перманентна реформа на изборното законодателство, но този път бяха бити всички рекорди

Тези мини, които настъпи парламентът с промените в Изборния кодекс, бяха продукт на непрозрачността и неочакваните за всички предложения на Патриотичния фронт (ПФ), с които обществото не беше запознато, които не бяха дискутирани публично и се обсъждаха ад хок между първо и второ четене.

Това заяви пред Полина Паунова в предаването еМисия България Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Ние сме в перманентна реформа на изборното законодателство, това са най-често поправяните законодателни актове, но този път бяха бити всички рекорди, всичко бе прието за два дни и две нощи, каза тя.

„Никой не знаеше, че ПФ изведнъж ще атакува местните коалиции, че ще иска забрана за разпространение на данни от социологически проучвания, че ще поиска да вдигне в пъти начина, по който хората могат да се самоорганизират в инициативни комитети, както и редица други изключително реакционни промени, които бяха вкарани между първо и второ четене“.

Според Антоанета Цонева изсипването на „цяла торба“ неприемливи предложения е било стратегия на ПФ, като така фронтът си е осигурил възможността да преговаря на базата на отстъпки, представяни като „напредък“ и е изтъргувал важните за него промени, а именно задължителното гласуване и ограничаването на секциите в чужбина.

Тя напомни, че данните, с които от ПФ аргументираха исканията си, многократно бяха разобличени и оборени като неверни, вкл. на вчерашната среща на българи от чужбина със съпредседателя на ПФ Валери Симеонов.

Тя даде пример със секциите в Турция, които по данни на ЦИК са 86 през 2013 г. (при кодекса Фидосова), като от тях за ДПС постъпват 66 хил гласа, докато през 2014 (при кодекса Манолова) те вече са 136, но гласовете са 62 500, т.е. 5% по-надолу.

Ясно е, че няма връзка между броя на секциите и броя на гласовете и дори само тези данни да се вземат предвид, веднага пада цялата реторика на ПФ, отбеляза Цонева.

Тя даде и други примери с манипулативни данни, както и разяснения за задължителното гласуване, за броя и разпределението на мандатите и смисъла от създаването на МИР Чужбина и др.

Разговорът обаче не е експертен, а политически, подчерта Антоанета Цонева.

Тя определи като „тежка арогантност“ изразите на Валери Симеонов „не ни се мотайте в краката“ и „стига с тази демокрация“, като отбеляза, че това ще се запомни завинаги и ще остане неговият етикет.

Чуйте целия разговор на Полина Паунова с Антоанета Цонева:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …