вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Антоанета Тончева: Българската дипломация не си е свършила работата за секциите в Германия

Антоанета Тончева: Българската дипломация не си е свършила работата за секциите в Германия

Три дни преди предсрочните изборите отново хаос с организацията на секциите в Германия.

Според различни информации там живеят 226 хиляди наши сънародници. ЦИК определи да има 13 секции в 8 града, което е крайно недостатъчно. За предишни избори Германия е позволявала отварянето на допълнителни секции след молба от страна на българското посолство. За изборите през 2016 и сегашните обаче сроковете за подаване на такава молба са били изпуснати.

Активни българи изпратиха отворено писмо до медиите и до Ради Найденов – бивш посланик на България в Германия и настоящ министър на външните работи, за да изразят недоволството си.

„Все още нямаме отговор на нашето писмо, освен че „сигналът ни е пренасочен към МВнР“. Целта на нашето отворено писмо е да се надигне един обществен дебат. Където и да е по света, ние българите сме едно цяло, не трябва да ни делят на такива в България и извън нея“ – разказва една от авторките на писмото Антоанета Тончева.

„Проблемът датира от миналата година. Комуникацията с посолството в Берлин ужасно липсва. Ние изпратихме списък с координати за секциите по места навреме, а вербалната нота към германските власти бе подаден с ден закъснение. До сега мотивите не са стигнали до нас. Обжалвахме в определения срок, но исковете ни бяха отхвърлени. Мотивът е, че въпреки законовите възможности Германия е дала отказ, което за мен е изключително неприемлив, понеже турците ще имат такива секции за своя референдум, а румънските тук гласуваха също извън посолставата си, и за първи път, дори и по пощата. След като германската страна разрешава на тях, защо ние получаваме отказ?“ – пита още Антоанета Тончева.

„Излиза, че българската дипломация не си е свършила работата. Няма връзка между нас и правителството. Основна функция на това правителство бе да осъществи едни честни избори, и то не можа да се справи. Не ни е нужно правителство, което ни третира като втора ръка граждани“ – заключава тя.

Какжо още споделя Антоанета Тончева от Регенсбург за Бй Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …