понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Анна Цочева за страстта да разказваш истории чрез комикси

Анна Цочева за страстта да разказваш истории чрез комикси

Анна Цочева е автор и художник на комикси. В България това изкуство не е много популярно и в книжарниците няма голям избор на комикси. В България обаче има две школи за рисуване на комикси, а книжките с картинки не са само за деца.

„Историята на комиксите е доста различна в зависимост от това какво наричаме комикс. Ако говорим за истории в картинки може да се върнем към египетските пирамиди и стенописите. Комиксите в по-съвременния им вид са познати от началото на 30-те години на XX век“, разказа Цочева.

Най-близко до културата на комиксите в България е списание „Дъга“, но след спирането му дълги години няма друго подобно издание. „С растящата популярност на японските комикси в света, те стават много известни и у нас и помагат за популяризирането и на други стилове и жанрове“, обясни Цочева. Универсалните символи на комиксите са свързани с елементите, които показват действие – линиите за движение и балоните с текст.

„Моите комикси са доста разнообразни. Обичам да правя комикси за деца. Предпочитам такива, в които не се случват много неща, а предават повече атмосфера“, сподели художничката. Последната книга, по която е работила, е „Ко-миксер“ – сборник с комикси на много български и някои чуждестранни автори, обединени от детството. „Исках да предам всичко вълшебно, диво и приключенско, което има в детството“, добави съавторката на книгата.

„Хуморът е едно от нещата в живота, за които много трудно може да се даде рецепта. Важно е да имаш идея какво искаш да разкажеш. В рисуването, както и в комиксите, почти няма правила. Ако знаеш какво искаш да разкажеш, има страшно много техники да го направиш – от използването на молив до дигитални рисунки“, обясни Анна Цочева. „Важното е техниката да не пречи. Аз имам сантимент към традиционните техники“, добави художничката.

Вижте целия разговор с Анна Цочева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …