понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Анна Пелова: Глобален гражданин с много домове и много националности

Анна Пелова: Глобален гражданин с много домове и много националности

Какво е да си глобален гражданин, да имаш много домове в различни държави и да се идентифицираш с много нации – обяснява го от първо лице авторът и пътешественик Анна Пелова.

Тя вече е живяла в четири страни на три континента – България, Великобритания, Мароко и САЩ, и е посетила много повече. И не възнамерява да спира.

Дори сега, когато е повече в България, Анна не смята, че се е „завърнала“, а че просто в момента е тук – но не знае къде ще е във следващия.

Признава, че всяко едно решение да пътува е въпрос на 24 часа, а оправдания от рода на това, че човек няма пари, не знае език и всякакви други, не важат, тъй като ако той действително го иска, ще намери решение. Анна разказва за едно такова свое пътуване до Швейцария, когато се свързва с местни хотели, предлагайки им да пише статии за тях срещу нощувка и пътуване.

„Отстрани изглежда много лесно, но е огромно предизвикателство да намериш баланса между свободата и пътуванията и работата. Трябва да си достатъчно упорит, защото правиш грешки, изпадаш в ситуации като тази да не си предвидиш финансите, да не си предвидиш времето и др.“

Анна казва още, че й липсват много места, като например любимата Япония, която по думите й е като друга планета. Преди да я посети тя учи японски, а там опитва много характерни за страната неща. Най-силното й впечатление от там обаче е японското усещане за общност и общество.

Анна Пелова е и съавтор на книгата „Селата на България“, която е в две части. „Каузата за мен беше да мотивирам младите да се върнат у нас, защото тук не е толкова черно, България е прекрасна, а идеята бе да помогнем на тези села да развият туризъм“. По думите й темата на втората книга е повече за завръщането към земята.

Откъде започва любопитството й към различните места и култури и не са ли пречките пред нас само в ума ни – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …