четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Анна Каренина“ за първи път на театрална сцена у нас

„Анна Каренина“ за първи път на театрална сцена у нас

Наричат „Анна Каренина“ най-великият роман на всички времена. Трагичната история на жената, загубила всичко в името на любовта, има десетки екранизаци, но никога не е поставяна на сцена в България. Директорът на театър София Ириней Константинов предизвиква режисьора Николай Поляков, защото вярва, че публиката има нужда от тази история.

Драматизацията и режисурата са на Николай Поляков, който се вълнува не само от любовните сюжети, а и от обществените събития, завладели Русия в края на XIX век.

„Самият Толстой казва, когато замисля романа, обществените условия толкова силно ни притискат, че заличават чувствата помежду ни. С други думи любовните истории винаги са на фона на нещо“, посочва Поляков.

Заедно със сценографа Марина Райчинова режисьорът създава едно модерно пространство, в което има както директни препратки към епохата, така и дава възможност на зрителите да се фокусират върху актьорската игра. Първата Анна Каренина на българската театрална сцена пък е Мила Банчева. Актрисата вярва, че всеки може да разбере мотивите на нейната героиня.

В ролята на Вронски влиза Антон Григоров. А Ириней Константинов е измаменият Каренин.

„Наистина е изумителен романът. Когато човек го чете на младини, се увлича по едни теми, а когато му се наложи да го прочете сега, разбира, че това е една бездна, един гений, който е обхванал целия свят с всичките му проблеми“, категоричен е Ириней Константинов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …