сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Англичанин и българка връщат живота в малкото село Руня
Село Руня

Англичанин и българка връщат живота в малкото село Руня

В село Руня в Дряновски балкан живеят трийсетина души. Сред тях са англичанинът Анди Бърт и съпругата му Петя. Двамата създават семейство, а синът им Марио е първото дете в селото от 27 години насам, засега и единственото, разказаха двамата пред BiT.

Преди 10 години пръв Анди открива Руня. Силно впечатлен е от къщата, която купува и впоследствие реставрира, но и от красивата природа на планината. Някога работата му е била свързана с оказване на помощ на хора, които имат проблеми с алкохола и наркотиците. Но решава да внесе промяна и преместването му в България поставя това начало.

Днес Анди Бърт е преобразил къщата си в Руня, но е съхранил българския й облик. Надява се скоро да осъществи мечтата си за къща за гости, а домът му да посреща хора, които да оценят селото и Балкана.

Съпругата на Анди – Петя, е имала своите притеснения в началото на връзката им. Различните култури и чуждият език са били пречка, която впоследствие заедно преодоляват и днес живеят в разбирателство.

Самата тя е шивачка, имала е собствено ателие и преместването й в Руня е изисквало период на адаптация. Вярва, че е достатъчно добра в професията си, защото нейни клиенти идват на място в новия й дом, за да работи тя за тях. Анди от своя страна помага на други англичани, които също са решили да се устроят в България.

За живота зад граница Петя разказва, че харесва реда в Англия, но не и натовареното ежедневие и липсата на време. На този етап със съпруга си са избрали България. Надяват се, че един ден село Руня ще се изпълни с още деца и в него ще кипи нов живот.

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …