събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ангел Найденов: Ако всички предизборни обещания бяха изпълнени, щяхме да живеем в друга държава

Ангел Найденов: Ако всички предизборни обещания бяха изпълнени, щяхме да живеем в друга държава

Социалистът и бивш министър на отбраната Ангел Найденов гостува в еМисия България коментира актуалните теми в страната, новите политики на БСП, проблемите в досегашното управление и пътя на България.

„Липса на последователност и усещането във всеки нов екип в управлението, че нещата започват с него. За съжаление, всеки тежък инцидент се превръща в повод за някакви бързи реакции от страна на държавата, която сякаш за първи път вижда съществуващия проблем. Имаме точно този пример с инцидента в тунела „Ечемишка“, заяви Ангел Найденов.

„Но, ако се върнем малко по-назад към трагедията в Хитрино, държавата тогава се сети за състоянието на БДЖ. Това са все инциденти, които приключват веднага щом общественото внимание стихне“, коментира Найденов.

По думите му, това е един възел от проблеми в държавата ни след 1989 г. „Няма последователност, няма приемственост, няма грижа за въвеждане на правила, които да не действат от днес за утре“, добави социалистът.

„Това е и един от акцентите от предизборната платформа на БСП – държава, която да гарантира правила, сигурност и справедливост. Предизборното време е време за обещания. Отделен въпрос е доколко те са реалистични. Вярно е, че една значителна част от обещанията, не се изпълняват. Ако те бяха изпълнени, щяхме да живеем в друга държава, щяхме да говорим за други размери на осигурителен доход, минимални заплати, минимални пенсии“, категоричен е Найденов.

Бившият министър на отбраната каза, че целта на БСП е да направят България днес и утре щастливо място за живеене за българските граждани.

„Опитваме се да хвърлим моста към онази България, която искаме да видим след 20 години. Залагаме на борба срещу мафията, организираната престъпност. Това влошава бизнес средата и е част от причините за оттеглянето на чуждестранни инвеститори“, смята Найденов.

„Държавна грижа за българската икономика, закрила на българското производство и земеделие. Гарантирането на присъствието на българските селскостопански продукти във вериги с оборот над 2 млн. лв. с 50 и над 50%. Тук действията на държавата са на приливи и отливи“, очерта приоритетите на БСП Найденов.

„Никоя от партиите и политическите формации няма монопол върху дефинирането на проблемите и виждането за решенията им“, каза още той и добави, че не вижда проблем в припокриването на някои от политиките и приоритетите на БСП с тези на ГЕРБ.

„Бихме имали съвпадение и по отношение на здравеопазването, включително отпадането на пръстовите отпечатъци, гарантирането на медицинска помощ за най-отдалечените места, достъпност и качественост на медицинските услуги. Можем ли да имаме различия за мерките за охрана на границата?“, коментира социалистът.

„Доминираше материалния интерес в досегашното управление“, смята Найденов. Той каза, че не са обсъждани конкретни партии за евентуална коалиция след изборите. Този анализ ще бъде направен едва след резултатите на изборите, добави Найденов.
„Първото ниво е за хората. Проблеми, свързани със състоянието на хората – социалния статус, изчисляването на възнагражденията. Гарантиране на надеждна отбрана, включително нашето достойно участие в европейските политики за сигурност и отбрана“, обобщи част от нуждите на българската армия Найденов.

Той не смята, че ще има сериозен дебат за европейската и евроатлантическата ориентация на България. „Не подлежи на преразглеждане европейското ни членство и това в НАТО от гледна точка на големите и отговорните политически формации“, убеден е Найденов.

„Не мисля, че са създадени всички предпоставки за пресичане на злоупотреби на изборите и изкореняване на купуването на гласове, както и изчистването на т.нар. списъци с „мъртви души“. Ще има злоупотреби, но в какъв размер, не мога да кажа. Въвеждането на машинното гласуване е една голяма крачка към намаляване на злоупотребите и фалшифицирането на резултати от изборите. Надявам се, че ще бъде гарантиран ред“, добави Найденов и посочи, че има пълно доверие на Корнелия Нинова.

Чуйте целия разговор с Ангел Найденов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …