понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ангел Игов: Ако в Англия е възможен такъв инфантилизъм, какво можем да очакваме другаде

Ангел Игов: Ако в Англия е възможен такъв инфантилизъм, какво можем да очакваме другаде

Отрезвяването на британците след референдума ни казва нещо стряскащо не само за самата Англия, но и за състоянието на западните общества. Ако в Англия, в родината на парламентарната демокрация, е възможен такъв инфантилизъм, какво бихме могли да очакваме да се случи в други европейски страни или Америка. Да отидеш и да дадеш гласа си в толкова важен референдум без изобщо да се замислиш какво зависи от теб, за какво гласуваш, какви ще са последствията.

Това коментира Ангел Игов, който е преподавател в катедра Англицистика и американистика в СУ, преводач и писател, в предаването еМисия България.

„Навремето големият френски историк Мишле е започвал курса си за Англия с думите: „Господа, Англия е остров“. Днес бихме могли да добавим, че Англия е остров, създал империя и изгубил империя. И естествено подобен исторически опит няма как да не се отрази върху начина, по който английското общество мисли за себе си. В английската култура винаги е имало усещане за изключителност и самодостатъчност“, подчерта още той.

По думите му на Острова преводна литература се чете много малко, а дори този факт говори за общество, в което елитите са самовглъбени и затворени в себе си.

Игов коментира и ролята на медиите в разделението на обществото по темата за оставане в Европейския съюз.

„Огромна част от англичаните нямат представа какво е ЕС, нито някога са се интересували. Известните британски таблоиди винаги са се отнасяли агресивно към всичко, което намирисва на Европа“, каза преподавателят и добави, че в пресата политици, които са били част от европейските институции, са наричани „брюкселски бюрократ“.участвали в

„Това е тенденция, налагана много отдавана. Популярната преса се държи враждебно към ЕС и възпитава в тази враждебност“, отбеляза той.

„От гледна точка на България Великобритания е изглеждала като много развита демокрация, където винаги цари разум, хората внимателно премислят нещата. Оказва се, че не е точно така. Но Великобритания не е имунизирана срещу популизма, защото в обществото ѝ има дълбоки социални разслоения“, каза Игов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …