вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Анджела Родел за стипендиите на „Фулбрайт“ 2016-2017 г.

Анджела Родел за стипендиите на „Фулбрайт“ 2016-2017 г.

Конкурсът за стипендиите на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ 2016-2017 г. вече е открит, като крайният срок за кандидатстване е 9 май 2016 г. За него разказа изпълнителният директор на комисията Анджела Родел.

„Всяка година има много силни кандидати. Вие сте много интелигентни и амбициозни хора“, казва Родел, която е и част от журито, което подбира кандидатите.

По думите й подборът е напълно прозрачен. Документите на желаещите се предават на експерти в съответната област, които одобряват качествените проекти и след това кандидатите се канят на интервю пред комисия. В нея влизат американци и българи от борда на „Фулбрайт“, бивши стипендианти, представители на американското посолство.

Родел споделя, че за нея интервютата са най-приятната част от процеса, тък като има шанса да разговаря с изключително интелигентни и отдадени на работата си хора.

По думите й е предимство и ако кандидатите предварително са издържали изпитите TOEFL и GRE.

На въпрос дали стипендиите покриват напълно разходите на стипендиантите, тя посочва, че по принцип това е стремежът на програмата, която дава до 30 хил. долара на студент, но обикновено остава малка сума за лично покриване. Самите американски университети обаче познават много добре марката „Фулбрайт“ и обикновено дават отстъпки заради нея. Специално за стипендиантите от гражданския сектор всички разходи са покрити.

Традиционно най-желаната стипендия е за магистърска степен в американски университет, като всяка година в САЩ се изпращат до 5-6 души по нея. Тя е открита за студенти от цялата страна, вкл. и за завършили в чужбина, обясни още Родел.

Сред останалите конкурси, по които може да се кандидатства, са: за учени, за редовни докторанти, за представители на гражданското общество и неправителствения сектор и изкуството, както и за професионалисти по програмата „Хюбърт Хъмфри“.

Анджела Родел отбеляза, че с цел да се предотврати „изтичането на мозъци“, стипендиантите на „Фулбрайт“ получават специална виза, която ги задължава да се върнат в страната си за две години.

Тя напомни, че процесът е двустранен и всяка година у нас също постъпват по пет американски студенти и учени, както и 30 млади американци, които преподават английски в езиковите гимназии из цялата страна. Самата Родел също е дошла у нас по програмата, привлечена от езика и фолклора ни.

Тя изброи и някои от по-известните стипендианти на „Фулбрайт“, сред които Кристалина Георгиева, Христо Иванов, Венелин Петков и др.

Анджела Родел се похвали и с превода си на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“, който е номиниран за престижната награда „Пен“. В момента пък превежда друг свой любим роман – класиката „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …