неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Спаси София“ за колективния иск срещу Софийска община заради мръсния въздух

„Спаси София“ за колективния иск срещу Софийска община заради мръсния въздух

Неправителствени организации и адвокати, обединени под името „Група за чист въздух“, заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община (СО) във връзка с мръсния въздух в столицата. Те твърдят, че в между 2015 и 2017 г. общината не е предприела никакви мерки, за да предпази жителите на града, въпреки високите нива на замърсяване с фини прахови частици, и е управлявала без стратегия за справяне с проблема.

В еМисия България проблема коментираха Андрей Зографски и Христо Илиев от организацията „Спаси София“, която е сред ищците.

Всяка зима въздухът става все по-лош, но тази година бе недопустимо мръсен, като имаме доказателства, че последните две години общината е бездействала по проблема, заяви Илиев.

Той подчерта, че колективният иск не е заради обезщетение, а с цел съдът да признае вината на СО и да я осъди да предприеме мерки.

Допустимата норма за брой дни със замърсяване на година е до 35, а само тази година вече имаме 37, на второ място в Европа сме по смъртност заради мръсния въздух, алармира Илиев.

Искаме автоматични мерки, които буквално от утре да могат да влязат в сила, за да облекчат ситуацията, каза и Зографски.

Той е категоричен, че има редица мерки, чиято ефективност е доказана в много европейски градове.

Притеснителното е, че СО изглежда не познава добре материята и в приеманата от нея стратегия няма конкретни измерими параметри и критерии, за да е ясно дали програмата се изпълнява добре, посочи той.

Двамата напомниха, че други граждани и организации съшо могат да се присъединят към иска, ако се свържат с някоя от организациите.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …