неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Андрей Райчев и Антоанета Христова тълкуват визитата на Борисов в Турция

Андрей Райчев и Антоанета Христова тълкуват визитата на Борисов в Турция

През последните години Бойко Борисов се опитва да се позиционира като добър международник и да извлече полза от това, или поне да се презентира навсякъде като човек, който успява да успокои нещата и да играе ролята на медиатор в сериозни и важни за Европа процеси. Той се откри в тази роля и все повече се опитва да я заеме, а за мен това е изключително позитивен ход.

Това заяви политическият психолог Антоанета Христова в разговор в КОД 11-13, заедно със социолога Андрей Райчев, за поведението на Борисов в Турция и посланията от срещите му с турския си колега Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган.

Райчев обаче не се съгласи с тази трактовка, като сравни поведението на Борисов по-скоро с това на бившия комунистически лидер Тодор Живков, който – по думите му – навсякъде казва „да“, подмазва се на всички, хитрува и извлича изгода. Той се съгласи, че това все пак може да е полезно за страната ни.

Според социолога Борисов се е позиционирал добре в нишата, в която по-рано българите и румънците са били възприемани отрицателно и буквално като една нация, и която сега заемат Чехия, Полша и Унгария.

Що се отнася до визитата в Турция и признанието към България, че е оказала подкрепа след опита за преврат, Христова не се съгласи с това определение, като според нея по-скоро страната ни е поддържала неутралитет. Според нея хвалбите са били директна манипулация и начин да позиционираш съответния партньор като приятел.

Андрей Райчев разтълкува по по-друг начин демонстрираните отношения в южната ни съседка, като според него много по-важни са премълчаните послания.

Според социолога заявките на турските власти, че искат отпадане на визите – без обаче да поставят срокове, и държат на преговорите за членство в ЕС, са просто послание, че искат мир, след като само година по-рано Ердоган плашеше Европа с бежанска вълна, поставяше ултиматуми и „звънеше по телефона“ у нас.

Голямата промяна се казва Катар, смята Райчев, който припомни, че Турция е много близък приятел и икономически партньор на страната, изпаднала в изолация. Сега Ердоган има много по-сериозен прблем на южната си граница и затова е мек и ще омекне още повече, прогнозира той.

Чуйте коментара на гостите и за поведението на „патриотите“ и извинението, което Борисов трябваше да направи за поведението на партньора си Валери Симеонов на турската граница, както и прогнозите за този кабинет:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …