понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / Андрей Ляпчев – джентълменът на българската политика

Андрей Ляпчев – джентълменът на българската политика

Историята многократно е доказала, че велики дела се постигат не само със силата на оръжието. Особено сред страниците на миналото ни има безброй доказателства на тази теза. Такава е личността на Андрей Ляпчев, останал в историята с прозвището джентълмена на българската политика. Той макар да не е революционер или военен, благодарение на изключителния си политически нюх и дипломатически талант успява да допринесе за развитието на следосвобожденска България.

С тези думи започнаха разказа си за управлението на впечатляващия за времето си политик Андрей Ляпчев двамата водещи на рубриката „Историята оживява“, дело на Сдружение „Българска история“ и Би Ай Ти.

Политикът Андрей Ляпчев е известен с демократичните си убеждения, които твърдо отстоява. Управлението му се характеризира със стабилност и възход. Интересното е, че животът на Ляпчев се преплита изцяло с историята на България след Освобождението – подкрепя Съединението, по-късно изявява желанието да е доброволец в Сръбско-българската война, през 1908 г., когато българия обявява Независимостта си, той вече е министър на финансите, а към края на 20-те години XX век вече е стигнал до министър-председателския пост на страната.

През 20-те години настъпва и кулминацията в кариерата му. Тези времена се характеризират с нестабилност, защото след Първата световна война страната е срината, икономиката не се развива с бързи темпове, можем да говорим дори за гражданска война в страната заради серията атентати, сред които и атентатът в църквата „Св. Неделя“, както и Септемврийското въстание. На фона на тези събития се появява един човек, който твърди, че Търновската конституция трябва да стои над всичко и говори за непогазване на гражданските права. Това е непопулярно в България в онзи период, защото обществото е било обезверено, националният идеал – сринат, а икономиката – затруднена заради военни репарации.

Само за няколко години, между 1926 – 1931 г., когато Андрей Ляпчев е министър-председател, държавата се стабилизира, икономиката тръгва нагоре. Но най-вече остава заветът на Ляпчев – честни избори, демократичен ред, както и убеждението, че властта не е самоцел.

„Со кратце, со благо…“ за реформите и личността на Андрей Ляпчев – вижте разговора с Ивомир Колев и Мартин Стаматов от Сдружение „Българска история“:

 

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

2 коментара

  1. Румяна Първанова

    Уважаеми автори на прадаването за Андрей Ляпчев,
    В него споменавате, че Ляпчев се е оженил през 1912 г. Необходима е корекция – Ляпчев се сгодява за Констанца Петрович през март 1911 г. и се венчава за нея в края на април – началото на май 1911 г. в руската черква във Виена.
    Доц. д-р Румяна Първанова

  2. Колко е прекрасно да гледаш млади и нови лица да говорят за историята на България, вместо дежурните по всички телевизии милиционери от ДС, като Божидар Димитров или Каракачанов например, които си приватизираха тази медийна ниша.