вторник , 17 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Историята оживява / Андрей Ляпчев – джентълменът на българската политика
ISTORIQTQ_OJIVQVA_LQPCHEV картинка

Андрей Ляпчев – джентълменът на българската политика

Историята многократно е доказала, че велики дела се постигат не само със силата на оръжието. Особено сред страниците на миналото ни има безброй доказателства на тази теза. Такава е личността на Андрей Ляпчев, останал в историята с прозвището джентълмена на българската политика. Той макар да не е революционер или военен, благодарение на изключителния си политически нюх и дипломатически талант успява да допринесе за развитието на следосвобожденска България.

С тези думи започнаха разказа си за управлението на впечатляващия за времето си политик Андрей Ляпчев двамата водещи на рубриката „Историята оживява“, дело на Сдружение „Българска история“ и Би Ай Ти.

Политикът Андрей Ляпчев е известен с демократичните си убеждения, които твърдо отстоява. Управлението му се характеризира със стабилност и възход. Интересното е, че животът на Ляпчев се преплита изцяло с историята на България след Освобождението – подкрепя Съединението, по-късно изявява желанието да е доброволец в Сръбско-българската война, през 1908 г., когато българия обявява Независимостта си, той вече е министър на финансите, а към края на 20-те години XX век вече е стигнал до министър-председателския пост на страната.

През 20-те години настъпва и кулминацията в кариерата му. Тези времена се характеризират с нестабилност, защото след Първата световна война страната е срината, икономиката не се развива с бързи темпове, можем да говорим дори за гражданска война в страната заради серията атентати, сред които и атентатът в църквата „Св. Неделя“, както и Септемврийското въстание. На фона на тези събития се появява един човек, който твърди, че Търновската конституция трябва да стои над всичко и говори за непогазване на гражданските права. Това е непопулярно в България в онзи период, защото обществото е било обезверено, националният идеал – сринат, а икономиката – затруднена заради военни репарации.

Само за няколко години, между 1926 – 1931 г., когато Андрей Ляпчев е министър-председател, държавата се стабилизира, икономиката тръгва нагоре. Но най-вече остава заветът на Ляпчев – честни избори, демократичен ред, както и убеждението, че властта не е самоцел.

„Со кратце, со благо…“ за реформите и личността на Андрей Ляпчев – вижте разговора с Ивомир Колев и Мартин Стаматов от Сдружение „Българска история“:

 

Вижте също

ISTORIYATA_OZHIVYAVA_20_12_2016 картинка 2

„Историята оживява“: Традициите, обичаите и обредите, характерни за декември и януари

В навечерието на коледно-новогодишните празници, предаването „Историята оживява“ се потапя в българските традиции и обичаи …

Един коментар

  1. Колко е прекрасно да гледаш млади и нови лица да говорят за историята на България, вместо дежурните по всички телевизии милиционери от ДС, като Божидар Димитров или Каракачанов например, които си приватизираха тази медийна ниша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *