понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Андрей Ковачев и Светослав Малинов: Имаме нужда от единна европейска армия

Андрей Ковачев и Светослав Малинов: Имаме нужда от единна европейска армия

Гости на Милена Илиева в специалното ни студио в Брюксел бяха българските евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев и Светослав Малинов. Те коментираха актуалните теми – избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, отношенията между ЕС и Турция, нелегалните имигранти, бюджета на ЕС и нужна ли е единна европейска армия. Ковачев и Малинов казаха, че българските евродепутати имат добра традиция да се събират преди заседания и да обсъждат българския интерес преди гласуванията. Във вторник в Страсбург е заседанието на цялата българска делегация.

„Много ще се говори за Тръмп оттук нататък. Имам фундаментално подозрение – той няма политическа биография и имам подозрението, че при него няма да има връзка между това, което каза през кампанията и това, което ще прави. Имаме понякога прекалено много информация, знаем идеите на някои кандидати и те дори са втръснали. Вътрешната политика, отношението му към здравната реформа не са важни за България. Има други политики обаче, които са важни за Европа, съответно и за България“, коментира Светослав Малинов.

„Това, което той казва, е лошо за Европа, за НАТО и всяка страна член на тези два съюза. Той схваща Европа по странен начин – като икономически конкурент на САЩ. Това е погрешно, но и опасно – ще схваща отслабването на Европа като добро за САЩ. Смятам, че трябва да изчакаме и да видим първите му реални стъпки. Има дълбоко противоречие в политиките, които не могат да бъдат следвани. Като видим и кой е държавният секретар, ще можем да направим анализ. Надявам се, че няма да спази обещанията си – те бяха опасни и нелепи“, добави Светослав Малинов.

Андрей Ковачев коментира темата за необходимостта от единна европейска армия. „Смятам, че заобикалящият ни свят се променя и ние в Европа също трябва да се променим, за да оцелеем. Нашите колеги от САЩ многократно ни заявяваха, че Европа трябва да инвестира повече за своята отбрана и че няма вечно армията на САЩ да бъде гарант за сигурността на Европа. Ние сме силни, можем, ако сме единни, да споделяме нашият отбранителен капацитет, да закупуваме обща техника, за обучаваме нашите военнослужещи и да бъдем не само тигър от хартия“, убеден е Ковачев.

„За съжаление в сегашния свят, колкото и да мислихме, че можем с приказки да бъдем приемани на сериозно, другите са големите играчи – не ЕС. Това са САЩ, Русия, Иран и Саудитска Арабия“, добави Ковачев.

Малинов цитира белгийския външен министър от преди 30 години и обясни, че що се отнася до това дали ще си военен червей или военен гигант, зависи от политическия избор. „Ние имаме капацитета, но сме избрали да бъдем слаби във военно отношение. Последните събития дадоха фрапантно доказателство, че това не може да продължава. Когато стана това в Сирия, ние чакаме европейците, какво ще решат Турция, САЩ и Русия, а вълната върви към нашите граници и НАТО няма право да се намеси. Тогава ни стана ясно, че Европа в такива случаи трябва да има военен капацитет. Почти не останаха сериозни европейски политици, които да се противят на идеята за европейски сили“, категоричен е Светослав Малинов.

Андрей Ковачев обясни, че приемането на бюджета на ЕС е минало много бурно, но голяма помощ за приемането му е оказал и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Светослав Малинов коментира и темата за споразумението с Турция, а Ковачев категорично подчерта, че темата с парите, които ЕС отпуска за мигрантите и бежанците, е напоена с популизъм.

„Има съмнения да не би ЕС да дава пари за трайно заселване на хора, които са икономически имигранти и не бягат от нещо лошо. Хората, бягащи, от война, трябва да останат близко до границите на своята страна, Сирия. Взехме решение да се подпомогне и създаването на буфери в Северна Африка. Продължаваме да настояваме споразумението с Турция да се спазва. По отношение на миграцията и опазване на границата трябва да продължим да настояваме то да се спазва. Вътре в ЕС трябва да има солидарно разпределяне на тази тежест за бежанския поток“, подчерта Ковачев.

„Охраната на външната граница е една от темите, а другата е разузнаването. Миграцията е свързана с риск от тероризъм. Не е нормално, когато само някои страни в Европа споделят информация за тероризма. Трябва да се обмисли дали да има европейска разузнавателна служба като координираща агенция. Не може в Германия да са регистрирани хора като потенциално опасни, а в Белгия или Франция да не го знаят“, категоричен е евродепутатът.

Светослав Малинов каза, че за миграцията трябва да кажем на нашите сънародници, че няма усещане в момента за криза с бежанци, защото няма поток от бежанци. „Споразумението с Турция работи. Влезлите в Европа създават определени проблеми основно в Австрия, Германия и страни от средиземноморския регион. Остана усещането за проблеми, неудобства и успокояване на страстите. Европа трябва повече никога да не се повтаря това от миналата година със споразумението с Турция и връзките с държавите от Северна Африка се оформя защитен пояс“, категоричен е Малинов.

Той настоява да не се обвързват преговорите за членство на Турция в ЕС с визите. „Самото споразумение дълбоко навлиза като финанси в инфраструктурата с тези лагери. Парите са там, те са използвани. Това споразумение работи и е добро дори за Турция. Има едно успокояване и намиране на добри ходове след поредица от погрешни ходове“, добави Малинов.

Андрей Ковачев каза, че колкото ЕС има нужда от споразумението с Турция, толкова тя е зависима от Европа. „Това, което направи популярен Ердоган в Турция, беше това турско икономическо чудо, защото икономически е много обвързана с Европа. ЕС е силен и има достатъчно инструменти за въздействие и колкото и Ердоган да се изказва, не смятам, че ще рискува скъсването на отношенията с ЕС“, убеден е Ковачев. Той смята, че е необходимо много повече засилване на политиката по връщане на незаконно пребиваващи в ЕС граждани. „Властите в Германия много бяха занемарили тази политика. Трябва да се види, че тези хора се връщат ефективно“, призова евродепутатът.

Светослав Малинов смята, че Европа може да спаси Турция от определени политически проблеми. „Ердоган ни обвинява, че не искаме да приемем Турция в ЕС. Аз съм спокоен, защото това е най-доброто споразумение“, добави още той.

Двамата евродепутати коментираха и ситуацията в България след избира на Румен Радев за държавен глава. Андрей Ковачев каза, че сега България трябва да се върне по-бързо към стабилно правителство и то да бъде избор на хората, на българските граждани. Той добави, че от тези избори са спечелили са българските граждани, тъй като това е волята на хората. Светослав Малинов каза, че е победило желанието за промяна и са загубили тези, които олицетворяват статуквото. „Отвън България изглежда стабилна, защото няма нищо извън нормалния демократичен процес. Дори предсрочните парламентарни избори са в рамките на демократичния процес“, каза още Малинов.

Чуйте целия разговор с евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Светослав Малинов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …