петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Анатолий Вербин: Русия беше по-свободна при Горбачов и Елцин

Анатолий Вербин: Русия беше по-свободна при Горбачов и Елцин

През изминалата неделя се проведоха избори за руската Дума с участието на 74 партии. „Единна Русия“ отново спечели убедително с 54,15%. Журналистът Анатолий Вербин анализира ситуацията след изборите като обясни, че резултатите са много тъжни и много наблюдатели не са го очаквали.

„Сега всичко – законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна власт, е в ръцете на Кремъл. Практически може да прави каквото поиска, а в парламента няма нито един опозиционен депутат. На последните избори в Беларус влязоха двама опозиционни депутати, а в Русия – нито един. Смятам, че властта е тактически спечелена“, коментира Вербин. Той посочи, че избирателната активност на изборите е била много ниска. „Те бяха преместени от декември в средата на септември, когато много хора са на вилите си. Избирателната активност в Москва и Санкт Петербург – двата най-либерални града в Русия, бе много ниска“, разказа Вербин.

Журналистът посочи, че формално изборите са легитимни. „Но ако гледаме цифрите трябва да разбираме, че „Единна Русия“ получи една четвърт част от гласовете на всички избиратели и има мнозинство“, обясни журналистът и посочи, че въпреки нарушенията, тази година те не са били толкова фрапантни, колкото преди 5 години.

„Всичко беше в полза на властта – и сроковете, и кратката кампания и ресурсът. Според мен това е много лош резултат. Хората трябва да намират истината в спор. В тази Дума няма да има реален спор. Позициите на Путин вътре в държавата станаха още по-силни, отколкото преди изборите“, добави анализаторът и прогнозира единствено стагнация или минимален растеж.

Той каза, че в Крим е имало грозни гледки, тъй като националисти са нападали хора, които искат да упражнят правото си на глас. „Киев се възмущава, че Русия провежда избори в Крим. Това е нормално и аз го разбирам. Опитите да се попречи на изборите, са абсолютно неприемливи. Хората имат право да гласуват“, категоричен е Вербин.

„Русия беше по-свободна по времето на Михаил Горбачов и Борис Елцин. Тогава изборите бяха абсолютно свободни. Тогава хората искаха свобода. Сега изглежда, че хората искат стабилност и спокойствие“, коментира журналистът.

Вижте целия разговор с Анатолий Вербин за изборите в Русия и чуйте прогнозите на журналиста в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …