понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Анастас Стефанов: Възможно е коалицията в парламента да има по-малко търкания от предходната

Анастас Стефанов: Възможно е коалицията в парламента да има по-малко търкания от предходната

Ако сега се сглоби една сравнително устойчива правителствена конфигурация, тя ще успее да изкара поне година и половина, с оглед и на председателството на България на ЕС. Дори е възможно такава коалиция да има по-малко тръкания, отколкото предходната, особено ако се даде пропорционално влияние на партньорите на ГЕРБ в изпълнителната власт.

Това прогнозира в „Жива връзка“ социологът и политологът Анастас Стефанов от изследователски център „Тренд“.

Според него предимно по-малките политически сили не бързат за съставянето на правителство поради заявката на Бойко Борисов, че няма да прави огромни компрмиси, както в предходния кабинет.

Стефанов подчерта, че най-вероятните кандидати за коалиционни партньори – Обединени партньори и „Воля“ – не представляват парламентарни групи със съществена подкрепа.

Политологът смята, че Обединени патриоти са изключително нестабилни и във всеки един момент могат да се разпаднат, тъй като електоратът на НСФБ и на „Атака“ са диаметрално противоположни, а тези на ВМРО – нещо трето, като Каракачанов се е опитал да играе ролята на балансьор. Стефанов обаче допусна и че ориентирането към властта би могло да капсулира тяхната коалиция.

Политологът предвиди, че едно от първите търкания ще бъде разпределението на депутатите от отделните партии в коалицията, които да влязат в парламента.

Проблемът изобщо с преференциите и пренареждането на листите е голям, обобщи той.

Според Стефанов правителство на малцинството не е възможен вариант предвид резултата на ГЕРБ.

Математиката много бързо спира, каза той и за случая, в който мандатът отива при БСП. Дори да има желание за нея, комбинация между БСП и ДПС отново ще е пагубна, предупреди политологът.

Той обърна внимание и на окрупняването на левицата, както и на това, че Корнелия Нинова според него е успяла да наложи динамичен нов тренд в живота около левицата, като отново се е заговорило с интерес за БСП.

Според Стефанов столицата, която той определи като „различна държава“, в която хората масово вече имат постматериални интереси и проблеми, е гласувала за статуквото. В малките места пък според политолога се гласува за „елементарна надежда“.

Около 300 хил. души е реформаторското пространство, обобщи още политологът, като отново отбеляза, че десният електорат е бил объркан с разделението вдясно. Той припомни също, че самата „Да България“ не се позиционира като дясна, а център, а някои я определят като ляво либерална партия.

Стефанов прогнозира, че „Да България“ ще запазят и продължат подкрепата си, като е възможно да търсят разширение, но и да продължат в този състав. Като съществен недостиг той определи деконцентрирането на електоралната им подкрепа в страната.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …