сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Анализатори: Дискусията около промените в ИК е „обговаряне на хрумки“

Анализатори: Дискусията около промените в ИК е „обговаряне на хрумки“

Скалъпване на съгласие – така политологът Страхил Делийски определи целия процес на „дискусия“ около скандалните промени в Изборния кодекс, приети на второ четене и предизвикали вълна от гражданско възмущение и протести у нас и в чужбина.

Промяната на ИК би имала смисъл, ако е подчинена на централна идея и цел, а единствената такава може да бъде повишаване степента на легитимност на политическата система у нас, смята той.

По думите му промяната не може да бъде просто форма на обговаряне на някакви хрумки и на ситуационно поведение.

Идеята на задължителното гласуване бе да се вдигне избирателната активност, като управляващите явно бяха решили, че проблемът е избирателят, а не политическите партии, коментира и другият събеседник в студиото – социологът Чавдар Найденов.

Търсят се усилено и целенасочено форми, които да повлияят на решенията на избирателя, а не такива, които да повлияят на партиите, добави той.

Според Найденов каквито и формални правила за гласуване да бъдат въведени, ако липсва елементарно доверие между партии и гласоподаватели, то не можем да говори за каквато и да е легитимност.

Той напомни и за сливането на политическите субекти с медийната олигархия, като посочи, че в тази посока биха могли да се направят редица неща, за да се противостои на капиталовата концентрация в медиите.

Според Страхил Делийски е ясно, че ограничението на възможностите за гласуване в чужбина се прави в контекста на борбата срещу турските гласове. „Закони се пишат не с цел общовалидност, а с цел ограничаване на конкретни политически играчи“.

ДОСТ се появи и даде жестове, които могат да бъдат разчетени като опасност за националната сигурност, но защо трябва да бъдат наказвани и дискриминирани гражданите и избирателите, попита и Чавдар Найденов.

„Политическият елит не се страхува от натиска до момента, в който не изгуби тотално почва под краката си, но как ще се трогне от граждански натиск някой, когато във всекидневната си политическа практика показва точно обратното. Не бива да се отказваме, но може би трябва да търсим други форми за съпротива“, заключи Страхил Делийски.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …