неделя , 18 февруари 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Анализ извади притеснителни данни: Все повече се задълбочават икономическите различия между регионите в страната

Анализ извади притеснителни данни: Все повече се задълбочават икономическите различия между регионите в страната

Все повече се задълбочават иконимическите различията между българските региони. Това сочи анализ на Институт за пазарна иконимика за последното тримесечие. Най-добре развитата Софийска област е над 4 пъти по-богата от област Сливен. Още информация от репортера ни Виктория Бояджиева.

Няма друга област освен Софийска, в която заплащането да е над средното в страната. На следващо място по развитие и инвестиции се нареждат областите Габрово, Стара Загора и Варна. Регионите с най-лоши икономически показатели са Видин, Силистра, Кърджали и Сливен.

Работещите у нас са над 3 млн. души. Оказва се 7 от 10 нови работни места са разкрити в София, Пловдив и Стара Загора. Само в Пловдив отворените позиции са повече от тези в цяла Северна България. По-дългосрочният анализ показва, че за последното десетилетие най-много работещи на глава от населението след София има в Добрич.

Според предприемачи в Добрич положителната статистика има и отрицателни страни. По думите им, безработица, по-ниска от 7-8% е нездравословна, защото ликвидира конкурентното начало на пазара на труда. Смятат, че проблемът с квалифицираните кадри се задълбочава и в решаването му трябва да се включи цялото
общество.
Повече от новините на БиАйТи – ТУК

Вижте също

Нов сексскандал с Доналд Тръмп. Бивша плеймейтка твърди,че е имала афера с президента на САЩ

Американският президент беше въвлечен в нов сексскандал. Бивша плейметка твърди, че е имала афера с …