понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Американците живеят по-кратко, но известен актьор празнува 100 години

Американците живеят по-кратко, но известен актьор празнува 100 години

За първи път от две десетилетия насам продължителността на живот на американците показва негативна тенденция. През 2014-та година тя е била средно 78 години и 9 месеца, а през изминалата 2015 – 78 години и 8 месеца.

Накратко казано – човек, роден през 2015-та година може да очаква да живее с 36 дни по-малко от този, роден през 2014-та. Такъв спад в продължителността на живот последно е имало през 1993-та година, когато тя се е понижила с повече от 3 месеца.

Основната причина за това е, че 8 от десетте най-смъртоносни болести в Америка са станали по-разпространени сред населението.

Според центърът по контрол и превенция на заболяванията най-опасни за живота на хората са сърдечните заболявания, следвани от рака и респираторните болести. Сред другите главни причинители на смърт сред хора на средна възраст са Алцхаймер, диабет и бъбречна недостатъчност.

През 2015 година в Америка са регистрирани 2 милиона 712 хиляди и 630 смъртни случая – с над 86 хиляди повече от предходната година. Най-застрашени са белите жени на средна възраст, следвани от белите мъже между 50 и 55 години.

В същото време обаче известен актьор празнува 100 години. Кърт Дъглас отдава дълголетието си на сполучливия си брак с втората си съпруга Ан, с която се жени преди 60 години.

Тя е на 97 години. Кърк Дъглас я определя като негов стимул през годините и начинът му за справяне с житейските препятствия. Естествено, подобно събитие няма как да мине без бляскаво събитие, подходящо за сто годишен юбилей.

Домакини на събитието ще бъдат сина на Кърк – Майкъл Дъглас и чаровната му съпруга – красавицата Катрин Зита Джоунс. Кърк Дъглас е известен с ролите си в редица касови холивудски филми през 50-те и 60-те години, но най-голяма слава му носи тази на тракийския бунтовник Спартак, който въстава срещу Римската империя.

Дори и значително застаряващ той не се отказва от киното до преди 20 години, когато е принуден да се оттегли след удар, който затруднява говора му. Преживява катастрофа с хеликоптер през 1991-ва когато се обръща към религията и казва, че всеки е на този свят с причина.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …