понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Американският химн: гордост или разделение?

Американският химн: гордост или разделение?

Националният химн на САЩ е един от символите на патриотизма и на обединена и силна Америка. Той е написан през далечната 1813 г., а 18 години по-късно е обявен официално за химн на страната. И тогава, и сега песента на химна „Флаг, осеян със звезди“ се смята за особено трудна за изпълнение, защото е в октава и половина, и наистина малцина са тези, които я пеят успешно…

Следващият репортаж разказва защо мелодията, която всички американци би трябвало да изпълняват и слушат с гордост, е била приета трудно и защо е особено противоречива и днес.

През 1931 г. Конгресът гласвуа американския химн да стане песента, която носи името „Знаме, осеяно със звезди“, но това решение не идва никак лесно. Създател на музиката е адвокатът Франсис Скот Кий, който я написва през 1814 г. след като наблюдава бомбардировката над Форт Макхенри в Балтимор, Мериленд.
Тогава битката завършва с американска победа и така се ражда текстът към песента, тогава носеща заглавието „Защита на Форт Макхенри“.

Интересно е, че музиката не е дело на американец. Тя е написана от британския композитор Джон Стафорд Смит, който използва за основа на произведението си старата англо-саксонска песен „Анакреон в Рая“, пята при гуляи и при поводи, поляти обилно с алкохол.

Истински скандал избухва сред американското общество, когато през 1931 г. мелодията е официално обявена за химн, тъй като по това време в Америка все още цари сухия режим. И така – противоречивата песен от четири куплета става национален символ на силната и непобедима Америка.

Днес нещата сякаш стоят по малко по-различен начин. На официални събития и спортни мачове в САЩ, прилежащите им територии, както и Канада може да бъде чут само първия куплет, а при особено случаи – и последният.

Защо това е така? Третият куплет на химна съдържа рефрена „няма бягство, което да спаси наемника или роба, нито ужаса на полета, нито мрака на гроба“, което според много хора е откровено расистко говорене.

На това мнение е и хедкуотърът на популярния отбор по американския футбол Сан Франциско 49-ърс Колин Кийперник, на когото, както и на милиони спортисти – често му се налага да слуша и отдава почит на американския химн.

Но миналата година Колин отказва да сложи ръката на сърцето си и да гледа към флага, както повелява традицията, а вместо това коленичи в знак на протест срещу расизма и полицейското насилие над чернокожите хора в Америка. Към него се присъединяват стотици играчи и от други професионални отбори, дори спортисти от много гимназии в страната.

Тогавашният президент на страната Барак Обама също се застъпва за спортиста и това предизвиква широк обществен дебат по въпроса – какво означава мелодията на националната гордост и пресъздава ли химнът на страната реалните американския ценности и днес? Точно това попитахме няколко случайни минувачи в центъра на Чикаго, както и наши сънародници, които живеят там – какво знаят за американския химн и въздейства ли им той по някакъв начин?

Вижте мненията им в следващото видео!

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …