сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Американски професор за любовта си към българския фолклор

Американски професор за любовта си към българския фолклор

Проф. Тимъти Райс получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за заслугите си към развитието на науката, образовнието, културата и обществения живот в България.

Той е преподавател по етномузикология в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, като посвещава над 45 години от живота си на изучаването, преподаването и съхраняването на българския фолклор.

След награждаването преподавателят не скри вълнението си.

„Нямам достатъчно думи на английски език да изразя моята дълбока благодарност за тази висока и неочаквана чест. Можете да си представите с колко малко думи разполагам на български“, каза с усмивка професорът.

След церемонията репортер на Би Ай Ти разговаря с проф. Тимъти Райс за любовта му към българския фолклор.

„Обичта ми се роди от самата музика, от тези прекрасни енергични танци, особено от шопския край. Не мога да кажа защо те ме развълнуваха. Когато бях студент, започнах да играя български танци в един клуб на университета. Много ми беше приятно“, спомни си той.

Проф. Тимъти Райс идва в България за пръв път още през 60-те години. Днес казва, че страната ни много се е променила

„Икономическото ниво е много по-високо, настроението в страната е по-свободно и енергично. Много ми харесва. Аз имах добри впечатления и по време на комунистическия режим, но сега е още по-добре“, призна той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Истински сладур!