понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Американски предприемач търси български ИТ специалисти

Американски предприемач търси български ИТ специалисти

Америка често е наричана земя на неограничените възможности. Aмериканският предприемач Лари Бийл обаче нарича България „земя на възможностите”, където талантливи ИТ специалисти създават високи технологии, предопределящи бъдещото поколение софтуер.

Лари Бийл е студент на един от първите завършили випуски в Станфордския университет още в края на 60-те години. Помни времето, когато Силициевата долина е била още бетонна площадка и имена като Бил Гейтс и Стив Джобс не са били известни.

След като развива собствения си бизнес в Силициевата долина, започва да помага на млади предприемачи да направят същото. Вече над 50 години консултира стартиращи бизнеси по целия свят и и това лято е стигнал до България и българските специалисти, в които вижда потенциал, който го кара да се върне отново.

„Не бих се върнал в България, ако не мислех, че това е земя на възможностите. Когато се разхождам по улиците, виждам въодушевлението и енергията, която имат младите хора в общностите и градовете, които посетих като София и други. Това е вдъхновяващо, искам да кажа, че това са хора, изпитващи страст към живота и искат да го изживеят на 100%. Това, разбира се, означава и много възможности пред такива хора“, разказа Бийл.

Той посочи, че американските инвеститори влагат по-големи суми от обединените фондове в България. По думите на Бийл, затова те търсят бизнеси, които могат да се развиват отвъд ограниченията на националните граници.

„Идеята е да достигнат международните пазари. Инвеститорите се интересуват от разнообразни проекти и най-вече от нови технологии, които са и вашата сила, предвид доброто образование тук. Търсят нещо, което биха могли да интегрират на пазарите в Южна Америка, Азия и Северна Америка“, обясни бизнесконсултантът.

По думите му, основната разлика с други места по света е, че българските работници не са толкова капризни като американците, а са честни, привързани към семействата си и работят здраво. И не на последно място, са много добре образовани.

Лари Бийл посочи, в Силициевата долина, откъдето идва, има поговорка, която гласи: „Идеята, която имаше вчера, днес вече я реализираш, а утре я продаваш за милиарди долари” и всичко се случва толкова бързо.

„Тук имате много повече търпение, според мен това се дължи на липсата на самочувствие, несигурноста дали идеята ви ще проработи. Заради бизнеса се развива малко по- бавно тук за разлика от Калифорния, а и в Съединените щати като цяло“, добави Бийл.

Той каза, че за България корпоративната култура е нова материя в процес на развитие.

„Цялата идея да развиват международен бизнес и да навлизате на чужди пазари, където да предлагате услуги и продукти. Предвид, че компаниите наемат все повече хора, на тях ще им се наложи да развият и вътрешна култура. Надявам се, че тази корпоративна култура ще следва модела на семейната култура, за да се постигне усещането за принадлежност към един общ екип и постигането на правилните цели на компанията. Мисля, че това е свежа идея и много добро начало за стартираща философия на корпоративната култура“, добави още Лари Бийл.

Той посочи, че недостатъците на българите са свързани с липсата на самочувствие, че може да се промени нещо и че може да бъде следващия Гугъл или следващия Фейсбук.

„В Калифорния егото ни е на доста по-високо ниво, което разбира се е дразнещо за останалия свят. Това обаче ни кара да се чувстваме непобедими и затова си позволяваме да рискуваме повече и да караме нещата да се случват. Тук заради липсата на опит и съществуването с определен период в едно абсолютно извратено комунистическо общество – все още не сте развили такива стремежи. Но ще се стигне и до там, това ще дойде като вторичен ефект на вашия успех. Трябват ви само няколко добр примера на хора, които реално са започнали свой бизнес и са пробили. Това ще окуражи хората да се откъснат от своята несигурност, предразсъдъци и страх от провала и да последват примера“, убеден е експертът.

Той каза, че в България съществува страх от провала, но той не като в Близкия Изток, където страхът от провал се равнява на срам за цялото семейство. „Тук наистина просто ви липсва малко вяра в собствените ви умения, но това ще се промени, колкото повече популяризирате по радио и телевизия хубавите неща, позитивните истории. Тогава дори провалилият се ще има сила да стане и продължи напред. Освен това ще видите, че провалът може да има положително действие, понеже ще ви покаже в каква посока не трябва да тръгвате и да ви отправи в нова посока. Надявам се, че българските предприемачи могат да са спокойни за бъдещето си, защото понякога ще се провалят и понякога ще печелят. Важното е да достигнат до успешен край в този кръговрат. За мен е важно да ги окуражавам по този път, защото имат потенциал и способности да го направят“, подчерта Бийл.

Той посочи, че се търсят основно ИТ специалисти, програмисти на компютърен софтуер, кодиране и всичко свързано с тези знания и умения.

„А и на всички нива, дори младши специалистите, които тъкмо са завършили училище. Тези, които имат добро образование и искат да приложат талантите си в нещо ново. Също така търсим хора с опит, които вече са работили с различни кодове и различни платформи, защото те ще са менторите на младите, които идват след тях. Ние мислим, че тези хора са тук. Преди 30 години София е била наричана Силициевата долина на Изтока, ние сме тук, за да докажем, че тя все още е такава“, увери специалистът.

„Очакваме да намерим стартиращи компании, работещи с информационни и комуникационни технологии, които ние не познаваме или никой не е виждал до сега. Дори мога да кажа революционни технологии, по-бързи, по-практични за потребителите. Неща, които могат да поставят началото на следващото поколение ИТ технологии. И така, ние търсим талантливи, честни, работливи хора, които искат да останат в България!“, добави Лари Бийл.

„Ние не се опитваме да започнем или продължим това така наречено “изтичане на мозъци” към Америка. Изобщо не е това целта. Искаме работещите тук хора да си партнират с колегите им от Америка, които инвестират в техните умения. Това е, което правим, тук сме, запознаваме се с такива хора, виждаме потенциала и се надяваме на най-доброто“, каза още специалистът.

„Надеждата ми е, че хората осъзнават принадлежността си към общността. И това не е нацията, а човешката ни раса като вид. Ако притежаваме повече от това, което ни трябва, за да живеем добре, както ние така и нашите семейства; защо да не споделим останалото с тези, които не са имали нашия късмет? Защо да се ограничаваме само в личния си успех, като можем да направим нещо значимо за света. Мисля, че това е най- голямото наследство, което може да остави един човек: „Аз постигнах успеха си сам, но искам да ме помнят с това как помагах на другите да успеят”, каза още Бийл.

Чуйте целия разговор с него в интервюто на Олга Узунова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …