понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Американец прави подкастове за българската история

Американец прави подкастове за българската история

От любов към българската история американецът Ерик Холзи започва да създава подкастове за миналото ни.

Той казва, че интересът му към бългаската история датира от времето, когато е бил в гимназията.

„Пръвото ми гадже бе американка, която е живяла със семейството си 3 години в България. Тя именно ми подари книга за българската история“, разказа Холзи в предаването еМисия България.

Той допълни, че е видял шанс в това да специалицира българска история.

От 4 години живее в България, а идеята за създаването на подкастове на историческа тематика се ражда, тъй като трудно намира добри източници на английски език.

„Голям фен съм на подкаста. Моят приятел Мартин ми каза да го направя. Няма много добри източници за българската история на английски език и решихме, че можем да направим нещо, което да заинтригува както чужденците, така и българите“, каза той.

„Целият подкаст е хронологичен и подбирам темите, като започнах с Първото българско царство и какво може да ни научи днес“, допълва още Холзи.

Според него българските учебници наблягат на военната история и липсва баланса.

„Най-интересното за мен е образователната революция от XIX век. Затова искам да дам по-различен поглед на периода на Османското владичество“, каза още той.

„Хората трябва да се научат как да виждат и разбират историята, за да не се страхуват от нея“, съветва още американецът, който е в плен на любовта към историята ни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …