понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Америка говори за: Срещата на Доналд Тръмп с канадския премиер Джъстин Трюдо

Америка говори за: Срещата на Доналд Тръмп с канадския премиер Джъстин Трюдо

Америка е в очакване на първата среща между канадския премиер Джъстин Трюдо и новоизбрания президент Доналд Тръмп. Двамата ще се срещнат в понеделник в Белия дом. Лидерите имат разногласия по някои ключови за района въпроси като миграцията и споразумението за свободна търговия, известно като НАФТА. А междувременно Доналд Тръмп защити серията от арести с цел депортация на имигранти без документи на територията на страната.

Операции по задържане на недокументирани имигранти бяха проведени в някои от най-големите градове в страната. Имиграционните обявиха, че мишена са незаконно пребиваващи престъпници, влезли незаконно в страната, без виза или зелена карта, в последните две години.

Президентът Тръмп определи случващото се като изпълнение на предизборните му обещания. От вътрешна сигурност коментираха, че подобни акции се случват периодично и целта им е криминално проявените да бъдат депортирани. Но много имигрантски общности изразиха съмненията си, че под удара на имиграционните попадат и хора, които без криминално минало, които работят и плащат данъци.

Гуаделупа е мексиканка, която живее в Аризона вече 22 години. Тя има две деца родени тук и като такива те имат статут. Но това не дава право на престой на майката, която преди 9 години е арестувана с подправен номер на социалната осигуровка. Повдигнати са й и обвинения. Гуаделупа е депортирана в Мексико и не смята себе си за лош човек, тъй като иска да работи и да издържа децата си.

След като Тръмп затегна мерките към недокументираните, жената ще бъде депортирана обратно в родината си като престъпник и по този начин семейството й ще бъде разделено.

В момента указите на Тръмп, които забраняват на граждани от 7 страни и бежанци да влизат в Америка остават блокирани с решение на Апелатвния съд. Това решение може да бъде обжалвано на последна инстанция пред върховния съд. В момента той е разделен на два равни лагера – 4 либерални и 4 консервативни съдии.

За да има по-голям шанс да спечели делото, Тръмп вероятно ще изчака последният 9ти съдия да встъпи в длъжност. Това е Нийл Горсъч – лично избран от президента. Дотогава Тръмп обаче не смята да се предава. Президентът дори каза, че новите укази могат да дойдат още в началото на седмицата, като този път щели да имат доста по-солидна правна обосновка. Тръмп се подготвя за срещата си с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Двамата ще обсъждат северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като нафта, след като американският държавен глава поиска преразглеждането му, защото е неизгодно за страната.

Очаква се по време на срещата да бъде дискутирана и наболялата тема за миграцията. Трюдо каза, че страната му е отворена за бежанци-мигранти след като Тръмп започна да ограничава достъпа до Америка на хора от други държави. Двамата лидери обаче са единодушни по една тема. Това е мултимилиардният проект „Кийстоун екс ел“.

Петролопроводът има за цел да прекарва суров петрол от Канада през САЩ до рафинериите в мексиканския залив. Планът обаче беше замразен от бившия президент Барак Обама след вълна от недоволство на природозащитници.

Канадският премиер ще бъде третият чуждестранен лидер приет в Белия дом. Преди него Доналд Тръмп се срещна с британския премиер Тереза Мей и японския й колега Шинзо Абе.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …