понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Америка говори за: 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп

Америка говори за: 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп

Вече е факт – Доналд Тръмп е 45-ият президент на Съединените щати. Противоречив и встрани от стандартите – Тръмп влезе в Белия дом с рекордно нисък рейтинг, но в деня на официалното полагане на клетвата си, не изневери на своя стил.

„От днес нататък Америка ще бъде над всичко“ и „ние ще прехвърлим властта от Вашингтон и ще я дадем на хората“ – тези цитати от речта на Тръмп вече добиха широка популярност. (Вижте цялата реч на Доналд Тръмп веднага след клетвата му ТУК).

По-голямата част от картината, обрисувана от новия държавен глава изглеждаше доста мрачна и поставяща съвременна Америка в негативен контекст.

„Майки и деца са в капана на бедността в градовете във вътрешността на страната. Ръждясали фабрики, разпръснати като надгробни паметници в целия пейзаж на нашия народ; и престъпленията и бандите и лекарствата, които са откраднали твърде много животи и са ограбили страната ни с толкова много нереализиран потенциал. Тази американска касапницата спира точно тук“, заяви новият президент по време на инаугурацията.

Наистина тази реч беше твърде различна от тези на предишни президенти. При встъпването си във втория мандат Барак Обама произнесе слово, което сега, от дистанцията на времето, е силен антипод на това, което Доналд Тръмп произнесе преди два дни.

„Всеки път когато се събираме на президентската клетва, ние ставаме свидетели на трайната сила на нашата конституция. Ние потвърждаваме обещанията на нашата демокрация. Припомняме, че това, което свързва тази нация не е цветовете на нашата кожа или принципите на нашата вяра, или произхода на имената ни. Това, което ни прави изключителен народ – какво ни прави американци – е нашата вярност към една идея, написана в декларацията преди повече от два века: „Ние държим да бъде пределно ясно, че всички хора са създадени равни; че те са дарени от своя Създател с някои неотменими права – сред тях са живот, свобода и стремеж към щастие“, заяви тогава Обама.

Първият работен ден на новоизбраният американски президент Доналд Тръмп беше наситен със събития. Протести срещу встъпването му в длъжност имаше не само във Вашингтон, а и в цялата страна. Едно от нещата, което фокусира вниманието беше откритата атака, която новият президент и неговата администрация поведоха срещу медиите в Америка.

В първият си работен ден като президент Доналд Тръмп посети централата на ЦРУ, която той, по време на предизборната си кампания, открито обвиняваше в липса на професионализъм и изтичане на информация.

„Никой не се чувства по-уверен в силата на разузнавателната общност на ЦРУ от Доналд Тръмп….Никой…“, заяви американският президент.

Но вместо да обърне внимание на предишните си нападки срещу централата, стоейки точно пред стената с имената на загиналите агенти, той насочи ударите си срещу медиите. И най-вече срещу манипулираната, според него, информация за размера на тълпата по време на официалното полагане на клетва.

„Имаше невероятно много хора. Обаче като станах тази сутрин и пуснах един от телевизионните канали, видях че те показват, че поляната беше празна. Казах си „Чакай малко…аз произнесох тази реч, аз видях колко хора имаше там“. Имаше може би милион, милион и половина човека. А те ми показват, че никой не стои там. Казват „Доналд Тръмп не се представи добре“. Аз си казах…тогава почти валеше…това можеше да ги откаже..но Господ погледна и каза. „Аз няма да позволя да вали по време на неговата реч“, заяви Тръмп.

Директното нападение на Тръмп срещу медиите беше посрещнато с вяли аплодисменти в централата на ЦРУ.

Те са едни от най-непочтените човешки същества живеещи на земята. Атаките срещу медиите не спряха дотук. В тях се включи и новоназначеното пресаташе на белия дом.

„Президентът се ангажира да обедини тази страна и това беше във фокуса на встъпителната му реч. Това непочтено отразяване от страна на медиите, които поставят под въпрос обединяването на нацията ни обаче го прави много по-трудно. Имаше много разговори в медиите относно непочтеността на Тръмп. Сега съм тук за да ви кажа, че това ще върви в двете посоки. Ние също ще държим пресата отговорна за това което се публикува“.

Доналд Тръмп продължи с острия си тон срещу медиите по време на благотворителния бал за встъпването му в длъжност, като продължи да дразни противниците му, които го критикуват за неговата употреба на социалните медии.

„Дали да си запазя Туитъра или не…Дали да го задържа…А така си и мисля…Вие знаете, че враговете ми казват, че е ужасно, но пък това е единствения начин да заобиколя непочтените медии“, заяви Тръмп.

И като капак за всичко в първия работен ден на 45-ия президент, бившия директор на ЦРУ Джон Бренън заяви, че според него встъпителната реч е била само едно себе-възвеличаване и че Тръмп би трябвали да се срамува от себе си. Встъпването в длъжност на Доналд Тръмп предизвика вълна от протести в цяла Америка.

Милиони жени се включиха в т.нар марш за защита на правата на всички граждани на тази страна – в това число тези от нежния пол, на хората с различна сексуална ориентация и на имигрантите. Най-голямото такова шествие беше в столицата Вашингтон в събота.

Според оценките в така наречения марш на жените са се включили близо половин милион протестиращи, сред тях и много известни личности. Символ на опозицията срещу Тръмп са розовите шапчици, които много от участниците в проявата носеха.

Причината за масовото участие на жени са сексистките коментари, които Тръмп е правил в миналото си на бизнесмен към нежния пол. Той беше забъркан и в множество скандали и дори заплашен със съд от жени, които твърдят, че той им посягал сексуално. Протестът в столицата премина мирно и без сериозни инциденти.

Новият президент взе отношение в любимата си социална мрежа Туитър като написа, че признава правото на хората да протестират, но е останал с усещането, че току що е имало избори. И добави, че участието на известни лица пречи на каузата му. Сред знаменитостите, които участваха в шествието бяха певиците Мадона, Шер и Алиша Кийс, както и актрисите Джулия Робъртс, Скарлет Йохансон и Ашли Джъд.

„Г-н президент Тръмп, аз не гласувах за вас. Въпреки това аз уважавам това, че вие сте следващият президент и ми се иска да мога да ви подкрепя. Но първо моля вие да ме подкрепите. Подкрепете майка ми, сестра ми, най-добрия ми приятел и всички наши приятелки. Подкрепете всички тези мъже и жени тук, които тревожно очакват да видят как следващото ви решение може драстично да промени живота им“, заяви Скарлет Йохансон.

„Доброто загуби на тези избори, но накрая доброто ще победи!“, убедена е от своя страна Мадона.

Вижте повече реакции и коментари за новия американски президент в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …