неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алтернатива за Германия ли е едноименната партия

Алтернатива за Германия ли е едноименната партия

Името на „Алтернатива за Германия“ е подвеждащо, защото тази партия не може да бъде алтернатива за никоя демократична страна.

Това заяви в коментар на резултатите от изборите в три германски провинции бившият ни консул в Германия Венета Момчева.

На провинциалните избори крайнодясната формация събра до 25 на сто от гласовете и постави под изпитание позициите на Християн-демократическия съюз (ХДС) на Агела Меркел.

Според Момчева няма нито политик, нито анализатор, нито журналист, който да счита, че тази дясно-популистка партия, възникнала през 2013 г. като реакция срещу кризисните събития, свързани с Гърция, сега постига този реален резултат.

Тя определи „Алтернатива за Германия“ като „еклектика от популизъм, използване на страховете и неинформираността на хората и лицемерие, проличало в предизборната им програма и поведение“.

„Алтернатива за Германия“ е представена в осем провинции от 2013 г., но за пръв път резултатът е толкова висок, отбеляза Момчева и добави, че формацията е спечелила почти 1/4 от гласовете в бедната източногерманска провинция Саксония-Анхалт с „кресливи, ксенофобски послания“, но в другите две – Баден-Вюртенберг и Райнланд-Пфалц, тонът е бил далеч по-балансиран и умерен.

Тези ловци на гласове са една ситуативна реакция на страха, каза бившият консул.

Тя цитира и изказването на канцлера Меркел след заседанието на президиума на партията й, която окачестви гласовете за „Алтернатива за Германия“ като протест срещу нерешения въпрос с бежанците, страхът от исляма и опасенията за вътрешната сигурност.

Момчева обясни, че изборите във федералните провинции имат тежест, тъй като страната се управлява от двукамерен парламент и ключови решения се вземат както от Бундестага, така и от Бундесрата.

„Големият плюс на германската политика е, че успява да спази едно свое наложено и спазвано вътрешно табу – да няма партия по-вдясно от Християн-демократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз, която да привлича масово избиратели. За пръв път обаче тази граница е прекрачена“, заключи тя. Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …