понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алойз Петерле: Брекзит не е причина ЕС да стане по-слаб

Алойз Петерле: Брекзит не е причина ЕС да стане по-слаб

„Излизането на Великобритания от ЕС има и негативни, и позитивни ефекти. Сега британците търсят повече информация за Европа. Но резултатът след референдума не е причина ЕС да стане по-слаб, а да стане по-силен“.

Това заяви Алойз Петерле, евродепутат от Европейската народна партия, който е и бивш министър-председател на Словения и лидер на християн-демократите в страната.

Според него на първо място най-важно е да има функционираща Европа. „Темата за независимост отново се появява в пространството“, коментира Алойз Петерле в интервю на Цветомира Годинова за предаването „еМисия България“.

Той изрази съжалението си, че подготовката за референдума се е провел популистки.

„Историята с Камерън е друга. Той имаше вътрешнопартийни проблеми. Объркването, несигурност и нестабилност – всичко това е неблагоприятно за икономиката и за гражданите“, смята евродепутатът.

Според него никой няма да предприеме стъпки, за да накаже тези, които са причинили вреди.

„ЕС трябва да намери начин да не се случва отново подобно безотговорно поведение. Тези, които бяха въведени в кампанията за излизане, не мислиха за другите, а само за себе си. Това не беше европейско поведение“, убеден е Петерле.

„Моят съвет би бил – нека да следваме гражданите. Те са напълно наясно по отношение на идеите си и какво очакват от ЕС. Най-големият проблем сега е намирането на общ знаменател за общи политики. Трябва да възобновим отговорното политическо водачество“, обясни още евродепутатът.

Вижте цялото интервю с Алойз Петерле в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …