четвъртък , 29 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / АМЕРИКА / Ало измами у нас и в Америка – как действат схемите
alo_telefoni

Ало измами у нас и в Америка – как действат схемите

У нас колкото и да говорим за телефонни измамници, уви, продължава да има завлечени хора – жертви на мошениците.

Оказва се, че схемите по телефона са проблем и в Америка, макар там да се действа по малко по- различен начин. Схемата не включва посредници и гласове по телефона, които се представят за ваши близки, изпаднали в беда и закъсали за пари, вместо това се ползват така наречените робо-обаждания.

Предварително записан глас иска достъп до личните ви данни и ако се вържете, ви прехвърля към оператор. Това позволява на измамниците да извършват милиони такива обаждания, от които никой не е застрахован.

Измамниците се стремят най-вече да се доберат до лични данни, номер на социална осигуровка и златната цел – номер на кредитната ви карта. Колкото и прочути да са тези робо-обаждания, много хора продължават да попадат в мрежите на телефонния спам.

Поради липсата на достатъчно мерки проблемът излиза извън контрол. Само за един месец измамниците правят шокиращите 2,5 млрд. Обаждания. Това прави по близо 8 обаждания на човек в тази страна на месец.

Ако попаднете на измамно обаждане може да съобщите номера в агенцията за защита на потребителите, откъдето да предприемат мерки по въпроса. По- ефикасно е да използвате мобилно приложение, което блокира нежеланите обаждания от вече докладвани номера. Повечето от тези програми обаче струват пари.

 

Вижте също

NEWS_ASENOVGRAD

Напрежение в Асеновград

Над три хиляди души протестират в момента в Асеновград. Причина за тяхното недоволство е случаят, …