сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алхадж Ас Си: Трябва да се помогне на бежанците на мястото, където се намират

Алхадж Ас Си: Трябва да се помогне на бежанците на мястото, където се намират

Как най-голямата международна организация се бори за спиране на безразличието и подкрепа на беззащитните в разгара на бежанската криза – коментира Елхадж Ас Си, генерален секретар на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, в интервю за Би Ай Ти.

„Разчитаме на Европа, която е символ на културата и на цивилизацията – да приложи на практика това, което разбираме под съпричастност, подкрепа и защита на хората в нужда“, каза Алхадж Ас Си.

Той е категоричен, че настоящата ситуация с бежанците се дължи на политическата обстановка, за която не се намира решение от години.

„Кризата в Сирия, в Афганистан, в Ирак, кризата във Великите африкански езера, в Сомалия, в Етиопия са кризи, които тлеят от доста дълго време. Тези кризи карат стотици хиляди милиони хора да тръгнат по пътя на спасението“, допълни той.

„Това, което е важно за нас, е да се намери начин да се помогне на бежанците на мястото, където се намират, без значение къде е то. Надяваме се на по-етично отношение, повече морал, повече хуманитаризъм, които трябва да бъдат показани в такива момнети.  А не нуждаещите се да бъдат връщани в ситуацията и зоните  на несигурност. И в най-лошия случай да се предпоставя създаването на нелегални пътища, по които бежанците ще бъдат експлоатирани от трафикантите и каналджиите. Такъв сценарий в бъдеще ще провокира още повече криминални действия и ще задълбочи състоянието на криза, в коeто се намира цялото общество“, подчерта Алхадж Ас Си.

„Има все повече и повече хора в нужда, които бягат от конфликти и които са уязвими. Това е моментът, когато тези хора имат най-голяма нужада от нас и ние трябва да ги подкрепим. Ние трябва да им покажем нашата хуманност, солидарност и да ги приобщим към обществото ни“, заключи той.

Цялото интервю можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …