петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алекси Кесяков: Всеки пети загива от челен удар, а всеки четвърти – от катастрофа на завой

Алекси Кесяков: Всеки пети загива от челен удар, а всеки четвърти – от катастрофа на завой

Катастрофите по пътищата със сигурност не са тема и фокус на общественото внимание само от събота, от извънредната среща, която беше организирана при премиера. Последва заявката, че до две седмици ще бъдат взети наистина категорични мерки за намаляване на жертвите по пътищата. Това е един изключително сериозен проблем и България е почти всяка година на последно място в Европа по безопасност по пътищата.

По тази тема, в студиото на „еМисия България“ разговаряме с Алекси Кесяков, който е  секретар на държавно-обществената комисия по безопасност по пътищата. Според него проблемът с възпитанието в семейството е изключително важен и там се крие решението.

„Най-големият подарък за детето е детското столче в колата.  Детето трябва да се научи как да пресича улицата“ – смята Кесяков.

„Всеки пети загива от челен удар, а всеки четвърти – от катастрофа на завой.

Ако сравним показателите, ние имаме 20 камери на милион жители, а в Швеция са 160. Същото е и с кръговите кръстовища, с навлизането в селищата“ – допълва експертът.

„При скорост от 70 километра в час, един оцелява, девет загиват. Трябва да пазим хората, но това не става само с контрол. Това се прави и с пътна инфрастртуктурата. Но става дума и за населените места. Всичко, което помага на хората, ако са се разсеяли.

Никой не иска да умира, нито да влиза в затвора.

А животът след катастрофата е ужасна картина. 80 % имат психически проблеми, хорат си сменят работата или жилището, докато се възстановят. Това е един огромен проблем“ – пояснява Кесяков.

Според депутатът Георги Свиленски трябва да има подобряване на обучителния процес.

„Часовете са крайно недостатъчно, имаме водачи, който не са достатъчно добре научени да шофират. Другото е пътната инфраструктурата, особено тази в населените места“ – твърди депутатът.

Настимир Ананиев пък смята, че има нужда от час по пътна безопасност в училищата, а още от детската градина децата трябва да бъдат подготвени за държанието си по улиците и пътищата. Според него, вземането на книжка трябва да стане доста по-трудно, както е на Запад. Той смята, че трябва да се премахнат знаците за видео камери по пътя, защото те имат недисцилплиниращ ефект върху водачите.

„Културата за безопоансот не е откъсната от културата на здравословния начин на живот. ЕС посочи 200 млрд лева загуби за икономиката от катастрофи. Много е важно личната безопасност, да се съобразяваме със собствените си възможности“ – заключава Алекси Кесяков.

Какво още споделиха гостите в студиото на „еМисия България“ вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …