петък , 16 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алексения Димитрова: Шумът от досиетата от Панама има превантивна роля

Алексения Димитрова: Шумът от досиетата от Панама има превантивна роля

Шумът, който се вдигна след разсекретените досиета от Панама, е позитивен за това хората да започнат да се вглеждат в тези практики, от една страна, а политиците, от друга страна, ако искат да регистрират офшорна фирма, да прикрият капитали, да прикрият подкупи или средства с недоказан произход, може би ще се замислят дали да го направи, защото ще знаят, че във всеки еидн момент някой Джон Доу може да изкара тези данни. Това е превантивната роля.

Това коментира Алексения Димитрова, българският журналист, който работи  по досиетата от Панама.

Тя бе категорична, че никой от журналистите в Консорциума на разследващите журналисти не би си позволил да скрие информация, а след като вече са разсекретени всички документи е видно, че няма прикрити данни.

„Търсехме дали има хора свързани с политиката – за България не излезе нищо, а от над 200 държави излязоха само 12 имена. Но е важно да се разбере, че много от българите не са регистрирали фирмите си с български адреси. Френски колега ми даде името на Билян Балев, например“, посочи Димитрова и допълни, че самата тя се е включила късно в разследването и почти денонощно е чела документите.

Журналистката подчерта, че не съм се е отказала да търся българската следа, затова призова, който има съмнения за някого, да ѝ предостави името му.

„Не е нужно да има Панама пейпър, за да се види колко офшорни дружества има в българския търговски регистър“, посочи още Алексения Димитрова.

Вижте целия разговор с нея във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …