вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алексей Петров и инверсиите на прехода
Спечасти на мястото на стрелбата с гранатомет по комата на Алексей Петров. Снимка: БГНЕС

Алексей Петров и инверсиите на прехода

„Двата гранатомета“, изстреляни срещу Алексей Петров, както точно и без ирония го описаха медиите, е поредната драматургия, но с лошо изигран обрат. Дългият преход позволи на неговите герои да се превъплътят в различни роли, да се „изтръгнат“ от изтока и да се направят на западняци-капиталисти.

Историята и инверсиите на промените създават необикновена ирония. Алексей Петров, който през 1985 г. влиза в учебници по антитерор, днес е в „мушката“ на два изстреляни гранатомета – повтарям описанието в медиите. През есента, преди 30 години, Петров е един от тримата командоси на отряда за борба с тероризма, които залавят на столичната жп-гара терориста Зорге, член на лявата терористична организация „Баадер Майнхоф“. Тогава нашенската барета е бил на 23 години.

Дълго продължаващият преход създаде условия героите му да влязат в различни роли, да смесят границите на допустимостта, да се пренапишат биографии. В мътните години на 90-те службите да изградят своите мрежи от силови групировки, гребци и тежкоатлети да станат застрахователи, командосите – бизнесмени, а пожарникарите – частни охранители. А всички днес, изхвърлили анцузите и облекли скъпите костюми, да правят и политика.

Историята и инверсиите на промените създават необикновена ирония…

Автор: Илия Вълков

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …