неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Алексей Петров: Бяха платени 300 хил. евро от известен банкер за ареста ни. Замесени са бизнесмен, прокурор и бивш следовател

Алексей Петров: Бяха платени 300 хил. евро от известен банкер за ареста ни. Замесени са бизнесмен, прокурор и бивш следовател

Огромен финансов ресурс, както и целият ресурс на държавата, бе отделен за сглобката, в която бяха платени 300 хил. лв. евро за ареста ни от известен банкер и в която са замесени бизнесмен, прокурор и бивш следовател на високо ниво. Това твърди в специално интервю пред Сашо Диков бившата барета Алексей Петров шест години след арестите по операция „Октопод“.

„В тези шест години трябваше да преодолявам много препятствия. Смятам, че тогава определени кръгове, начело с Цветан Цветанов, си поставиха за цел да ме извадят от всички онези позиции, които съм имал цял живот преди това – и в спорта, и при баретите в ДАНС, и другаде. Неприятно стърчах на определена група хора, като най-неприятно за тях бе, когато бях в ДАНС“, заяви той.

Според него именно тогава, благодарение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, се е създал модел, непозволяващ да се злоупотребява с властта, особено в специалните служби. Нямаше как тогава да се слага чадър над когото и да било, категоричен бе той.

„Това наложи от една страна дискредитирането ми като лош човек и целта беше постигната в известна степен за пред обществото. Трябваше да бъда изваден и от активностите, които предприемах през 2010 г. основно по линия на Съюза за стопанска инициатива, когато имах предложения до властта и по-конкретно до Симеон Дянков – човек, когото ценя, тъй като изпъкваше с интелект и професионализъм на фона на онова управление“.

Според Алексей Петров болезнените амбиции на Цветанов, мотивиран от бивши колеги на Петров в ДАНС и реванша на онези, които са разработвали, стоят зад атаката срещу него. Цветанов е човекът, който е добре мотивиран да се занимае с мен, вкл. и по личен мотив, вярва бившата барета, който същевременно отрече да има сделка с Борисов и каквито и да било контакти с него.

Алексей Петров потвърди, че има сериозни съмнения, че паричната маса за арестите е дошла по линия на КТБ

„Причината е, че когато бях в ДАНС, имах информация, че се практикува подобен модел. Опитах се да подскажа за него в парламента. Ставало е дума за реални хора, действия и плащания, какъвто е случаят Николай Велков„.

Петров разказа, че по този случай е получил лично обаждане на тогавашният омбудсман Гиньо Ганев, който му казал, че става дума за злоупотреба и поръчкова подготовка на арест. „В този модел участваха бизнесмен, прокурор и следовател на високо ниво. Това беше предотвратено благодарения на изпреварващите ни действия, предупредих и в прокуратурата, че имаме такава оперативна информация. Ресурсът, заделен тогава, идваше точно от КТБ – 300 хил. евро, неплатени на някои от участниците, благодарение на което той проговори и ДАНС получи тази информация“.

Според Петров е имало белези за системна схема на използване на правораздавателната система по този начин.

Ролята на Цветан Василев в това ми се струва активна, потвърди Петров, според когото няма кой друг от тази организация да може да се разпореди за отпускането на подобни суми пари.

За мащабите на злоупотребата с власт в периода, в който аз съм работил, 300 хил. евро не са нищо, защото тук говорим за интереси за милиарди, отбеляза Петров. Той припомни, че по това време е поставил публично въпроса за парите на държавните организации, които да бъдат извадени от КТБ и пренасочени към държавната банка, както и въпроса за лихвите.

Алексей Петров потвърди още, че Николай Велков, минаващ за мозъка на Октопода, действително е измислил схемата, по която да бъде приватизирана КТБ още навремето в надзорния й съвет. „Били са партньори с Цветан Василев и очевидно по български е станал неудобен. Василев го изгонва и му подготвят арест малко по-късно.“

Алексей Петров призна също, че е имал много предложения „да си затвори очите“. Той отрече да е говорил с Цветан Василев. Василев е правил опит да говори с Петко Сертов, с мен не може да се говори на такава тема, категоричен бе Петров.

За стрелбата по него той коментира, че покрай нея ще се разкрият други случаи. „Делото отново е в съда и полицията и прокуратурата наистина направиха нещо непостижимо, като приложиха много нестандартни подходи. Не съм техен любимец, просто случаят бе скандален и груб. В момента продължават да работят и не мога да говоря по-конкретно, но отново е свързано с предишната ми работа в ДАНС“, твърди той.

„Някои иска трайно да ме отстрани. В организацията и поръчката на това покушение не участва само един човек. Аз знам кой, но много ще се размирише, особено сега в предизборната кампания“, заключи той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Хлъзгаво и с достаЗатворени врати трасе, г-н Диков….
  – а И в г-н Петров – хем има нещо жанполбелмондовско, хем Знаем Чие изделие/Ученик Е .
  … ТА ! – така-и-така Сте форлойферът, а И очевидно Новият Нюрнбергски у Нас е ВсеПоБлизо :
  а. Предвидете г-н Петров като Основен понеСвидетел….и
  б. Незабавно Тръгнете по Изказаното от него.
  Успех !