вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алексей Пампоров: Промените в Закона за вероизповеданията няма да реши проблема с радикалния ислям

Алексей Пампоров: Промените в Закона за вероизповеданията няма да реши проблема с радикалния ислям

Тази седмица е последна за Народното събрание. Днес се гласуват промените в Закона за съдебната власт. Спорни законодателни промени ни очакват и наесен с предложенията на Патриотичния фронт за промени в Закона за вероизповеданията. Социологът Алексей Пампоров коментира в предаването еМисия България предложенията за промени в Закона за вероизповеданията и как те ще се отразят на малцинствата в България.

„Част от предлаганите промени са абсурдни. Някои противоречат с предходни членове от сега действащия закон. Патриотичния фронт се е фиксирал върху Турция. А Какво правим с арменската църква и с католическата? В 9 ч. в католическата църква службата е на полски език, а по обяд е на латински. Има и арменска лутеранска църква“, коментира Пампоров.
Той посочи, че Патриотичният фронт плаши с Османската империя, но по думите на социолога дори те не са си позволявали да налагат един език за всички. По този начин и българите печелят своята църковна независимост.

„Турция подкрепя мюсюлманите в България и това е факт от 1908 г., когато се утвърждава мюфтийството. Факт е, че тогава България се е съгласила Турция да контролира мюфтийството. България се съгласява на тази сделка – Турция да управлява мюсюлманите и сунитския ислям да стане доминиращ. Финансиране от чужбина винаги е имало дори и по отношение на православието“, подчерта Пампоров.

Според него, ако бъдат приети промените в закона, ще се стигне до там, че всяка църковност ще изчезне. „Това е един тотално недемократичен акт. По времето на социализма част от тези религиозни общности са били преследвани, заради което те се затварят и капсулират. И преди е имало съботяни, горяни и др., просто са се практикували в битови условия“, убеден е социологът.

Той смята, че, ако промените в закона бъдат приети в този му вид, те ще засегнат всички религиозни общности. „Това разделение ще каже на мюсюлманите – вие сте нежелани. Радикализираните не се афишират. Ако има почва за радикализацията, тя е невидима. И този проблем няма да се разреши с проповеди на български език. Ако държавата не може да влезе в тези общности, то значи силите за сигурност не могат да си свършат работата“, коментира социологът.

Той каза, че в България има няколко джамии в ромски квартали с последователи на Гюлен. „Това е една изключително демократична религия, но хората се крият, защото се страхуват от репресии. Нашата държава е неадекватна. Проблемът на нашите политици е, че са тотално религиозно неграмотни“, категоричен е Алексей Пампоров.

Според него предложенията за промени ще отпаднат. „Това, което се приема, е тотална недомислица. Патриотичният фронт се опитва да подгрее електората си преди изборите“, смята още Пампоров. Вижте цялото интервю с него и анализът му за вероизповеданията в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …