четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алексей Пампоров: Имаме нужда от революция в образованието

Алексей Пампоров: Имаме нужда от революция в образованието

Министерството на образованието ще търси и ще върне в училище 21 хиляди деца. Дали ще успее в това начинание МОН и какво е нужно за българското образование? За отпадналите деца говорим със социолога Алексей Пампоров, който е гост на „еМисия България“.

Според него, проблемът е много сериозен и има нужда от комплексен подход.

„Не вярвам, че министерството ще успее и то не защото няма желание. Напоротив – има желание, но няма възможност. Защото децата ги няма там, те са там са само на хартия.

Децата са на хартия там, но заради сезонната работа, децата ги няма в страната.

Има нужда от революция в образованието.

Страната ни се върна към един модел, който е предмодерен“ – казва Пампоров.

„Цели семейства ходят на гурбет, не само мъжете, а цели семейства, с децата. Имаме проблем с деинтеграцията. Има деца, който се връщат след години в чужбина. Нашата система обаче ги отхвърля, или ги приема в нисък клас – в четвърти, вместо в осми“- смята социологът.

„Има деца, които не могат да пишат на кирилица, но могат на друг език. Получава се един огромен парадокс. Там децата ходят на училище. Голяма част от отпадащите деца имат проблем с езика. И не става дума само за ромски деца. 8 от 10 деца не ме разбират, какво ги питам, как се казват и на колко са години“ – споделя Пампоров.

В училищата има много мъртви души, иначе те губят пари.

Трябва да се изработи начин за дистанционно образование. Модерните технологии позволяват децата да не губят връзка с научаване на езика.

През последните 4-5 години наблюдавеме повторно „регетоизация“. Имаме нужда да върнем децата в училище“ – заключава социолога.

Какво още сподели социлогът Алексей Пампоров в ефира на Би Ай Ти, вижте с следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …