петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алексей Пампоров: Българските деца са грамотни, образователната система не е

Алексей Пампоров: Българските деца са грамотни, образователната система не е

Водеща новина на отминалата седмица бяха съобщените от МОН резултати от международното изследване PISA, според които близо 40% от българските ученици са функционално неграмотни.

Какво стои зад тези данни обсъждаме със социолога Алексей Пампоров, който от години се занимава с изследвания в областта на образованието и младите хора.

Българските деца са грамотни, посланието, което бе излъчено за тях, бе погрешно, категоричен е той.

Изводът, който трябва да си направим, смята Пампоров, е не, че децата ни са неграмотни и не могат да четат и пишат – както това бе разбрано от медиите и обществото, а че системата ни започва да става неадекватна и да се разминава ужасно много с тази в европейските държави, откъдето произлиза изследването.

Експертът обяснява, че функционалната неграмотност е нещо различно и има за цел да измери дали едни деца в лабораторна, непозната за тях ситуация могат да се ориентират, да вземат правилно решение и да направят точните изводи. Тя е и тази, която ни е необходима в ежедневните практически ситуации. Тази година специално акцентът на изследването PISA е било в природните науки.

Според Алексей Пампоров българските ученици са свикнали да наизустяват клишета, а учебните планове са направени така, че при механично възпроизвеждане на урока те могат да получат отлична оценка – докато в тестовете на PISA се изискват съвсем други умения.

Българските деца трябва да се научат, че при хуманитарните предмети е допустима различна интерпретация на материята, смята експертът.

Според него учителите също не са виновни, доколкото те са задължени да се съобразяват с учебните планове, а системата не им позволява да са истински иновативни, дори да го искат.

Имаме проблем с реинтеграцията на отпадналите деца, смята още Алексей Пампоров, като дава пример специално с децата на българските емигранти, които след завръщане в родината не могат да се впишат отново в училищната система.

Проблем има и с двуезичните деца, за които системата ни е непригодна, добавя той, като дава примери със смесените райони.

Скучни ли са учебните програми и промениха ли мисленето модерните технологии – чуйте подробности в целия разговор с Алексей Пампоров:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …