четвъртък , 27 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Алексей Лазаров: Хартията все още има какво да даде на хората
LAZAROV картинка

Алексей Лазаров: Хартията все още има какво да даде на хората

За бъдещето на печатните медии и дали ще останат в милото или пък ще ни изненадат с иновативен формат разговаряхме в еМисия България с Алексей Лазаров, зам.-главен редактор на ввестник „Капитал“.

„Хартията все още има какво да даде на хората. Тя дава усещане за завършеност. Когато вземеш вестник или списание, знаеш, че когато го прочетеш от началото до края това е селекцията от важните според екипа новини, анализи и събития“, коментира Лазаров.

Той допълни, че екипът на „Капитал“ дълго време се е чудел между хартия или онлайн издание. „Накрая осъзнахме, че въпросът се задава погрешно. Може да има и хартия, и онлайн“, убеден е Лазаров.

„Има предимства и на хартиения дизайн пред дизайна на онлайн изданията. Той най-малкото дава възможност за по-голяма повърхност, на която да четеш и създаване на по-добра йерархия на информацията. Когато разтворите един вестник, можете веднага да се ориентирате кое е най-важното и в каква последователност да четете. Докато онлайн нещата остават линейни и дори скучни“, подчерта той.

„Хартията има предимства и в определени ситуации. Например, едно от места, на които „Капитал“ се продава се най-много, е летището. Причината затова е, че хората се качват на самолета и нямат възможност да четат онлайн“, посочи още Лазаров.

„По-дългите текстове, които изискват повече внимание, е по-удобно да се четат на хартия“, допълни той.

По думите му журналистиката онлайн има предимства, но хартията все още е жива. Според него е важно да се дава избор на читателите между двете платформи.

Алексей Лазаров отбеляза, че в „Капитал“ решават да инвестира в хартиения вариант, за да се опитат да направят модерния вестник.

Той изтъкна още, че медиите са се променили много бързо , заварвайки хората неподготвени.

„Част от хората нямат медийна култура и не могат да преценят коя информация е качествената“, смята още Лазараов. Според него всеки трябва да си създаде информационна диета, подобно на хранителната, за да преценява откъде може получава качествена информация.

Вижте също

ENCHEV

Велизар Енчев: Скандалът Цацаров-Дончев е полезен, защото оголи нервите на БСП

Как задкулисието в България пречи на политическата стабилност? Кои актуални скандали ще имат дългосрочен отзвук …