неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / „Александровска“ болница обясни защо до сега не е работил циклотронът

„Александровска“ болница обясни защо до сега не е работил циклотронът

Д-р Валерия Хаджийска – началник на клиниката по нуклеарна медицина в „Александровска“ болница, отговори на въпросите на Сашо Диков защо скъпият циклотрон все още не работи, въпреки че сложното съоръжение бе инсталирано и открито с официална церемония през октомври м.г.

„През този период имахме разрешение за инсталиране и монтаж и това сложно съоръжение трябваше да бъде въведено в експлоатация. Това отнема време, за да се гарантира безопасността“, обясни Хаджийска.

Тя посочи, че действително е имало завишени показатели на радиация. „Проблемът съществува и все още работим по неговото отстраняване“, добави Хаджийска.

Тя обясни, че в сряда е даден лиценз с преходни условия. „Имаме право да работим до два синтеза на ден докато гарантираме безопасността. Предвиждаме до 10 синтеза на ден. Радиацията се повишава с течение на всеки изминал цикъл. Проблемът идва след всеки следващ цикъл. Работещите там обаче в никакъв случай не са поставени в опасни условия“, категорична е д-р Валерия Хаджийска.

„Изчаквахме стандартните процедури, които трябва да минат, за да започнем да работим с нормалния си капацитет“, добави тя. Хаджийска изреди всички условия, които трябва да бъдат спазени от тук нататък. Започнало е и обучение на екипите и подготовка на документацията.

Диков е отправил и въпроси към Агенцията за ядрено регулиране. Той коментира и темата за забавянето на въвеждането в експлоатация на циклотрона, както и намесата на премиера Бойко Борисов в случая. Вижте кои са въпросите към Агенцията и какъв отговор е получил от там Диков в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …