вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Александра Янку: Защо все още говорим за посткомунистически елити

Александра Янку: Защо все още говорим за посткомунистически елити

След промените през 1989 г. сме свидетели на криза за намирането на нови политически лидери в страните от Източна Европа. Въпреки че често смятаме, че Румъния и България изостават от другите държави в региона, но дори и да вземем примера на Чехия или Унгария, ще открием същия феномен.

Това каза в интервю за „Прозорецът“ преподавателка в университета в Букурещ Александра Янку,  изледвала посткомунистическата номенклатура в България и Румъния. Александра Янку бе един от лекторите на конференцията на тема „25 години Кризи, протести, мобилизация“, организирана от Френския институт и НБУ.

По думите ѝ има препокриване на политическата сфера и останалите области от социалния живот като образование, икономика, гражданско общество.

„Например едно лице е декан днес или виден интелектуалец, а на другия ден става министър или министър-председател. Много е трудно да се установи границата между публичната и частна сфера в тези  посткомунистически страни“, коментира тя.

„Някой смятат, че изоставаме от  другите държави, защото е имало смяна на политическия си елит, липса на постоянство в комунистическия елит,  при който бившите членове на номенклатурата са били заменени. Така че, ако съпоставим ситуацията, например между България и Румъния, които остават назад от другите страни, можем да видим едни и същи кризи“, посочи Александра Янку.

„Все още говорим за посткомунистически елити, защото всъщност и това е тъжно, но ние не сме в правилната посока. Липсва модернизация, когато няма функциониращо разделение между политиката и останалите обществени сфери. За пример може да вземем партронажа и клиентелизъм  – колкото по-дълго те се прилагат, толкова по-малко професионализация ще има политическия елит и тогава си склонен да говориш за постокомунизма най-общо“, категорична е Янку.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …