вторник , 16 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александра Попова: Жените бежанки са най-уязвими и често стават жертва на насилие

Александра Попова: Жените бежанки са най-уязвими и често стават жертва на насилие

Жените бежанки представляват една от най-уязвимите групи, които често стават жертва на насилие. Бидейки бежанки, са поставени в изключително застрашена група. Те бягат от военни конфликти, където са изложени на насилие, идващо от обкражаващата ги ситуация. Тръгвайки на дългия път, са изложени на рискове по време на пътуването си към Европа. Особено застрашение са жени, които пътуват сами или с деца. Те са изложени на опасност във всеки един момент от пътуването им.

Това коментира Александра Попова от Съвета за жени бежанки в България. Организацията е създадена през 2003 г. от бежанки, успешно интегрирали се у нас, с цел да помогнат и на други за адаптацията им.

По думите ѝ все повече се докладват случаите, в които жени са подложени на насилие в приемателните центрове. Има и случаи, в които трафиканти са се възползвали от непридружени жени.

„Една от основните мерки на превенция е страните, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция – единствен международен документ, криминализиращ насилието над жени, да го направят. Това е много важно за България, за да може тя да предложи закрила на жените бежанки“, допълни Попова.

Според нея българското общество е наистина толерантно и гостоприемно, като цяло не е настроено враждебно към бежанците.

„До ден днешен ми се обаждат различни хора, които искат да помогнат на бежанците“, каза още тя.

Вижте също

Трудовата експлоатация у нас е на второ място по брой жертви след сексуалната и още от „Без целофан“ на 15 януари

Договорът за изграждане на тол-системата беше подписан след повече от две години забавяне. Стойността му …