петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Велев и Бетина Жотева за реформите в БНР

Александър Велев и Бетина Жотева за реформите в БНР

Генералният директор на БНР Александър Велев гостува в студиото на еМисия България и разказа за преструктурирането на „Радио България“.

„Радио България“ не съществува от 6 години вече. Късите вълни са закрити и единствената ефирна програма включва предаванията ни на турски език. Останалото е в интернет пространството. Направихме сериозни анализи и установихме, че сайтовете общо за месец имат 140 000 посещения. За сравнение, една интернет медия има по 300 000 на ден“, коментира генералният директор на БНР.

„Ефектът е минимален. Една голяма част от тези посещения идват от България, а не отвън. Една част от тях идват и от сградата на БНР. Когато УС на БНР взе решение за закриване на късите вълни, което е в синхрон с това, което се случва в Европа, трябва да се извърши и реформата в езиците“, добави Александър Велев.

„Аз тогава не съм бил в УС. Освен европейските тенденции, причини са и финансите – изключително скъпи са късите вълни“, подчерта още той.

„Ще има подготвени предавания, които ще стигат до българите в чужбина. Голяма част от хората, които работят сега в „Радио България“ са преводачи“, обясни Велев. Сайтът ще бъде на три езика и няма да се превежда цялата информация, а само по-важните неща.

„Езиците ще бъдат английски, руски и турски език. Следващата стъпка е да търсим българите в чужбина и да търсим връзка с тях“, посочи Велев.
По телефона в ефира на еМисия България се включи и Бетина Жотева от СЕМ, която също коментира темата.

„При нас постъпи молба за прелицензиране, което е формален акт. Изненадана съм от това, което чух като довод от служители на БНР, че това е официоз. Това, което трябва да направим в СЕМ, е да формализираме това, което отдавна съществува“, обясни Жотева.

Тя е неприятно изненадана, че в последно време този проблем се е политизирал и е изненадана, че се търси социален момент.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …