петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Сивилов: Русия дава заявки, че отново е велика сила

Александър Сивилов: Русия дава заявки, че отново е велика сила

Парадът за 9 май в Москва не се различаваше много от миналогодишния, когато бе големият юбилей. Това трябва да покаже посоката, в която се движи Русия и заявките, които дава, а те са за това, че тя отново е велика сила.

Това коментира историкът д-р Александър Сивилов, координатор на „Via Evrasia“.

По думите му Москва може съвсем спокойно да има подобна заявка, защото от политическа гледна точка престижът ѝ расте.

„Виждате на колко много места тя започва да се меси и определено в повечето случаи успява да наложи своята гледна точка там, където е влязла доброволно“, каза още историкът.

Той подчерта, че днешният ден е много важен за Русия, защото той очертава връзката ѝ с Европа и европейската цивилизация. И допълни, че едно от най-важните послания на политиката на Москва е, че Русия е спасител на Европа.

„Русия два пъти се е включвала по такъв начин в общата история на континента. Първият път е още през 19 век, когато Наполеон се опитва да ги превземе, Русия се справя със заплахата, идваща от Европа. През Втората световна война има абсолютно аналогичен случай. Това им дава самочувствието, че дават на Европа сигурност и дават друга насока на развитието ѝ, т.е. могат да запазят традициите“, подчерта Сивилов.

Той бе категоричен, че Русия демонстрира своята твърда позиция на държава, с която другите не могат да не се съобразяват.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …