събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Сивилов: Петербургският атентатор има същия профил като европейските

Александър Сивилов: Петербургският атентатор има същия профил като европейските

Трябваше Русия да бъде подготвена за такъв удар, той безспорно идва като реакция на случващото се в Сирия, т.е. говорим за международната политика на Русия, а не за връзка с вътрешните й проблеми.

Това коментира за атентата в петербургското метро от понеделник историкът д-р Александър Сивилов, преподавател в СУ.

Той отбеляза, че нивата на сигурност в Руската федерация са доста по-големи от доста европейски държави, особено подир войната в Чечения.

Според историка предполагаемият извършител – 22-годишният киргизстанецът Акбаржон Джалилов, има същия профил като този на атентаторите в много от атаките в Европа.

„Можем да търсим сходства със западния модел на тероризъм. Това момче не е имало никакъв друг паспорт, освен руски, през целия си съзнателен живот е живял, учил и работил там.

Тези хора са различни не само в своята религия и етнос, но има и много сериозен социален елемент – те са обикновено на най-ниското стъпало в обществото и нямат никакъв вариант да израстнат нагоре към нормален статут на истински пълноправни граждани.“

Сивилов отбеляза също, че семейството на Джалилов е било много светско, а истинският му произход е узбекистански. Според историка това разграничение се налага, тъй като в Узбекистан радикалният ислям е много по-силен, отколкото в Киргизстан.

Има вътрешна диференциация в постсъветското пространство, на което в Русия трябва да почнат да обръщат внимание, тъй като има значение и разлика от кои точно бивши републики идват хората, отбеляза Сивилов.

Той коментира и безпрецедентните протести в Русия, които предхождаха атентата, като прогнозира, че правителството няма да си позволи подобни ходове, като строги ограничения на демократичните свободи, на митингите и др.

Какво каза д-р Александър Сивилов и за атаката със зарин в Сирия, ролята на Русия и подкрепата на Асад, както и отношенията на Москва и Анкара – чуйте:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …