сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Александър Симов: БСП не трябва да си поставя друга цел освен победа на президентските избори

Александър Симов: БСП не трябва да си поставя друга цел освен победа на президентските избори

БСП не трябва да си поставя друга цел освен победа на президентските избори. Ситуацията е изключително важна за левицата, защото чрез победа ще бъде отворен пътят към смяна на това, бих казал, най-некадърно управление, което в момента имаме.

Това заяви журналистът Александър Симов, член на Изпълнителното бюро на БСП, в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

Той е категоричен, че БСП има всички шансове да се покаже като алтернатива на управлението чрез подходящ кандидат за президент.

През последната седмица в БСП се проведе допитване за това дали партията да се яви сама или в коалиция на президентските избори. Очаква се социалистите да обявят официално във вторник или сряда дали ще се явят на вота сами.  

Симов обаче посочи, че според предварителните резултати около 70% от участниците в референдума са гласували „за“ широка коалиция.

„Идеята беше да се чуе мнението на хората за възможни коалиционни партньори и формули и те да дадат мандата на БСП за подобни преговори. Смятам, че това е важно, защото БСП най-много е страдала, когато е избирала коалиционни формули в разрез с интересите на найните избиратели“, подчерта журналистът.

Според Симов обаче широка коалиция трябва да се търси, но не на всяка цена.

„Ако има нещо, от което БСП трябва да се пази като от огън, то това е всяка възможност да бъде свързвана с ГЕРБ или някаква подобна коалиция, затова според мен Патриотичният фронт и ВМРО няма да попаднат в бъдещите преговори“, каза Симов.

Той посочи още, че профилът на потенциалния кандидат за президент на БСП все още не е обсъждан. Симов обясни, че БСП изостава с номинацията, но това е заради техническото забавяне около смяната на ръководството на партията.

Той все пак каза, че до края на август трябва да стане известен кандидатът на социалистите.

„Ако БСП навакса с времето, е вероятно на Бузлуджа (на 30 юли) да бъде представена кандидат-президентската двойка“, допълни Симов.

Повече за посецението на лидера на БСП Корнелия Нинова в Москва, както и за позицията на БСП спрямо ЕС, вижте във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …